14 Tukar title sidebar kepada Image/icon

Salam semua.Tutorial lagi ke wei! hehe.Aku sekadar berkongsi.Kalau boleh semua aku nk tukar jadik lempeng.Tapi tertakluk pada terma dan syarat.hehe.Kali ni,tutorial sangat mudah bagi korang yang nak kan kekemasan dalam penyusun satu widget.Kemas ke kalau gantikan image atau icon pada tajuk sidebar? Soalan yang tiada jawapannye,tapi kalau korang nak cuba buat,just do it.hehe.

Lurus pada titik (Straight to da point).hehe.Macam mana nak tukar title sidebar kepada image atau icon? Kalau di godek laci incik google,memang banyak tutorial macam ni,tapi aku just nak sampaikan hajat dari seorang blogger yang bertanya pada aku dan ondaspot dapat tambah nukilan dalam blog cacai ni.hehe.Detail? korang tengok gambar dibawah.



Caranya? Ikut step ni sampai ke akhir episod k.hehe.Just Follow 2 Step ONLY bebeh!


STEP PERTAMA

1. Tetukan Image atau icon yang korang nak letakkan. (Saiz tertakluk pada width dan height sesuatu sidebar) Macam mana nak tahu width (kelebaran) sidebar korang ? Just ikut step ni.

Dasboard > Design > Edit HTML > Klik Expand Widget > Tekan '' CTRL F '' dan cari perkataan [#sidebar-wrapper] dan lihat pada coding tu ada di tunjukkan width sidebar korang.Dan kebiasaannye nilai height pula adalah 40px-50px sahaja.Tengok gambar ni.


2.Width ni akan diguna pakai semasa korang nak tentukan berapa kelebaran icon yang korang nak buat.Macam mana nak buat icon/image? huhu.Yang tu memang tak termasuk dalam silibus ni okie! 

3.Ni contoh icon atau image yang aku telah buat menggunakan Adode.Simple! just tepek icon,pastu save.hehe.


4.Dah sampai ke tahap tu? Ok,lepas tu korang dapatkan URL bagi image/icon yang korang buat tadi.Tapi macam mana nak dapatkan URL image? Klik sini untuk dapatkan URL icon/image.

5.Ni contoh URL bagi image/icon yang aku buat tadi. 


STEP KEDUA

1.Terlebih dahalu,korang masukkan URL image/icon korang tadi dalam coding ni : 
Seeloknya,edit dalam notepad.


2.Ok,step ni yang mana korang nak masokkan dalam EDIT HTML.Caranya :

Dashboard > Design > Edit HTML > Klik Expand Widget > Tekan  " CTRL F " > dan cari nama Tajuk Sidebar korang.Contohnya " Simpanan ".Lebih lanjut,tengok gambar ni.


3.Dibawah coding tu,korang akan jumpa coding ni :


4.Jumpa? ok.Bile da jumpe,korang just tuka coding ni : 


Kepada coding yang korang edit tadi.Detail? Tengok gambar ni :


5.Klik preview dan save Template. Settle!

-END-

Hehehe,macam mana? Senang tak? Bagi aku part yang paling rumit adalah masa korang nak buat icon atau image,sebabnya kene pikir icon/image macam mana nak buat.huhu.Semua tu terserah pada kretiviti masing-masing.huhu.Selamat mencuba! Terima kasih kerana berkongsi.hehe.zas~

14 comments:

Hezesuze said...

mintak tlg zaer buatkan tuk akak bleh tak?? beseler akak ni bukannye reti sgt bab2 deko2 nie ahaksss

Zaer!! said...

@HezesuzeHahaha..boleh je kak..xde masalah.hehehe..;-).

Robot | Sakti said...

lawalah bro.nak buat gak lah.
hihihi

:D

kobEj0rdan~ said...

bro, buatkan utk aku skali ea.haha:P

dak eina said...

hihi bagos2...nnt eina refer tuto nie k!! thnx 4 sharing~~~

Zaer!! said...

@Robot | SaktiHahah.buat jangan tak buat k.;-)

Zaer!! said...

@kobEj0rdan~Hahaha.baru ni aku da buat kan bro.xjumpe lagi ke??huhu

Zaer!! said...

@dak einaRefer jangan tak reder.hehehe.;-)

belalang hijau said...

terbaik la tutorial nih.
klu utk page pun cara dia sama gak kan?

Zaer!! said...

@belalang hijauHuhuhu.Thank bro.aah kot.cube try.tapi kalau untuk post zaer xgodek lagi bro.maklumlah.newbie lagi ni.;p

fiq said...

tak reti nk buatla icon tu zaer. takder ker yang terus ambil jer mana2..

uNa said...

mcm besh jek..nk try lah

Anonymous said...

Hi there Guys

Is It Possible WATCH BLU RAY DVDs Using A REGULARE DVD PLAYER?
i want to purchase a film but its a blu-ray 1....i do not have a blu ray player though....will it still do the job??

Thankyou !

anishamzah said...

awak nak tanye... nape saye punye tak jadi tapi untuk bahagian followers pune je..nape ek...

 
zaerr.com