14 Buat Lengkungan ( Moz ) Versi Chrome

Salam semua.Tutorial lagi ? Takpe2,xsalah kalau nk berkongsi.Harap korang terima.hehe.Kali ni,tutorial xde la gempak sangat,just nk kongsi dengan korang,macam mana nak buat lengkungan ataupon moz border untuk view di chrome.Bende ni sebenarnya da lapok,tapi kalau korang alert dengan penggunaan sesuatu coding,ade sesetengah coding boleh di baca menerusi browser Mozila sahaja dan kekadang tu tak boleh dibaca menerusi browser Chrome.Salah satu contonya penggunaannye,adalah coding Lengkungan ataupon moz border.Kalau korang guna coding lama untuk hasilkan lenkungan ni,memang boleh dibaca menerusi browser mozila,tapi kalau di view menerusi browser chrome,memang hampeh.Tak jadik! Detail? Nak lagi detail? Tengok gambar ni.


Penggunaan Coding Lama

View Pada Browser Chrome

View Pada Browser Mozila FireFox



Penggunaan Coding Baru Versi Chrome

View Pada Browser Chrome

View Pada Browser Mozila FireFox


Huhu,ape perbezaan yang korang nampak dalam kesemua gambar ni? ok,aku detail kat sini.Dalam penggunaan coding lama tu,bila di view dengan browser chrome,lengkungan atau moz border memang tidak kelihatan,manakala bile di view menerusi browser mozila plak,lengkungan atau moz border tu akan terhasil.Tak percaya? Sila percayakan diri anda.hehe.

Ok,pada penggunaan coding baru ni pulak,kedua-dua browser boleh bace coding moz border tu,dan dalam yang masa jugak,lengkungan pada kedua2 browser ni akan kelihatan.Tak percaya.Tengok sendiri! hehe.Tapi macam mana nak buat? Jawapanya korang tengok step dibawah ni.hehe.Just tuka coding bebeh!hehe

Caranya,Korang just tuka coding lama tu dengan coding baru versi chrome ni :

[ -moz-border-radius: 20px;
    -webkit-border-radius: 20px;
    border-radius: 20px; ]


2.Klik preview dan save.Done!! 

END

Hehehe.Macam mana? Agak2 bleh pakai ke tutorial ni? huhu.Tu semua kehendak korang,kalau nk buat,just doit,tapi kalau xnk buat,suka hati la.hehe.Aku sekadar berkongsi.Terima kasih kerana membaca.zas~

14 comments:

gnesop.com said...

nice sharing bro..:)
nasib baik blog sop x der lengkong2.. huhu tak yah ubah

Zaer!! said...

@gnesop.comHeheh.thanks bro comment.Sharing is caring.huhu.;p

currentlife2u said...

nice post..
Senjata umat islam adalah doa,sama2 kita amalkan;
“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar DIDUNIA DAN DIAKHIRAT.”
maaf seandainya ucapan diatas tidak menyenangkan saudara..
blog anda sangat menarik..teruskan penulisan anda..

Zaer!! said...

@currentlife2uThank bro c2.huhu..hargai sangat bro cakap cmtu.Amin.nnt kalau boleh nk upgrade sikit tatatulisan dalam blog ni.hehe.;p

Melati Qistyna's Mummy said...

eheh... rajin nye zaer godek2 koding yea... teruskan usaha membantu sesama blogger :)

Zaer!! said...

@Melati Qistyna's MummyHuhuhu..alang2 terlintas sis.2 yang buat.Thanks yea..;p

~~su manje~~~ said...

thanks info...amat berguna buat su manje yg msih baru lg dlm dunia blogging nie....tq

RastaMat said...

kalau opera??
safari??
IE??

ade rupe lengkungan pektoral tak??

hahahaha...

krole said...

wuahhh ternyata zaer mmg popular...shoutmix pnoh tue~

FareedSairi said...

alamak ...post kat shoutmix tegendala. hang ramai pembaca ar.tahniah :)tak muat shoutmix nak sumbat aku nye post.hehehe

najihah sahami said...

zaerr...u agak2..i punye ley wat ke??ari tu ade try..tp xjumpe coding tu lorhh...huhuhuh

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

aku prnh tukar templates nie

asal aku tukar yg baru..mesti aku rasa x puas,,

last sekali templates asal gak aku guna..hehe

lagipun aku mmg x pndai nk mengejas-ejas ni..boleh bikin musnah rumah blog aku,,hahaha

CIK TOM said...

erk nak tany pe cnth code lama?

Anonymous said...

Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

 
zaerr.com