35 Penggunaan Bahasa

Salam semua.Macam mana dengan tatabahasa korang dalam hiasi penulisan pada setiap entry yang korang postkan? Adakah penggunaan bahasa sastera? Penggunaan bahasa standart untuk mudah difahami? Penggunaan bahasa rojak mapley ? Bagi aku kesemua penggunaan ni tertakluk pada jenis orang yang berfikir dan cara beliau melontarkan/mengolah ayat-ayat yang mudah untuk difahami.Janji paham sudah.hehe

Aku? Prefer untuk guna bahasa standart yang mudah untuk difahami,maksudnye,aku akan tulis sesuatu entry tu mengikut citarasa idea yang kluar dari hotak aku sendiri.Tapi tak tahu la korang paham ke tak,harap-harap korang paham la yea.hehe.Mengaku! aku sendiri tak reti nak gunakan bahasa sastera dalam penulisan,tapi kalau dibace bahasa klasik ni memang seronok.Kekadang tu,penggunaan simpulan bahasa,pantun,ayat bunga2 turut digunakan dalam penggunaan bahasa sastera ni.Pergh! mantap bagi sesiapa yang ade pengalaman dalam penggunaan bahasa sastera ni.hehe

Dunia semakin moden dan taraf penggunaan bahasa pon semakin ke laut,tapi tahu mana yang lebih bagus.Antara penggunaan bahasa sastera atau bahasa standart untuk jadikan penulisan tu lebih konprehensif.Kalau sastera sangat tak boleh jugak,dan kalau stardart sangat lagi la tak paham.huhu

Dunia blogging ni luas persadanye,penggunaan bahasa dalam penulisan entry ni memang kritikal.Bak kate orang la '' Penggunaan Bahasa melambangkan sikap individu tersebut '' Betul ke kata orang tu? Tapi kalau dah kenyataan memang orang tu tak pandai nak berbahasa macam mana? kene masok kelas belajar bahasa dulu ke? Hurm,tu semua anggapan,tapi kalau dah betul,kita terpaksa percaye.hehe.

So,nilai la tahap penulisan korang sendiri,jangan terlalu kasar dan jangan terlalu sastera.Mungkin akan sukarkan pembaca untuk memahami setiap ape yang korang tulis.Tulis biase2 je,janji paham.hehe.Tak perlu rojakkan bahasa tu,kompem belit lidah bile bace.Aku nak kemukan contoh2 penggunaan bahasa ni,tapi belum kukuh lagi.So,ape yang aku dapat kongsikan dengan korang,aku cube kongsikan.huhu

1 more things*tengok! aku sendiri rojakkkan bahasa* hehe.Takpe kot kalau guna bahasa ingelisssshhhh dalam penulisan entry,janji ayat tu jangan bommmmbastik sangat okie.hehe.Sekadar english standart ok la.huhu.Harap lepas ni aku dapat mempertingkatkan mutu n cara aku bertata bahasa dalam setiap penulisan entry.Nak masok kelas menulis,dah tua kerepot.hehe.So,baik blajar sendiri.Ape yang penting,belajar.hehe.Terima kasih kerana membaca.zas~

Psst~ Aku sendiri suka baca penulisan sastera.Ade baka A.samad said kot.hehe.;p

35 comments:

Cik Jari said...

ok..ayat saya masih standard kan zaerr?cume kadang2 je gila-perasan macho..kan zaer kan???? *cepat iya kan,sebelom blog nih kene baling dengan bom*


selamat bersasterawanegara Zaerr...:)

Gayahspears said...

hahah.. a.samad said ya??
aku salu gune bahase rojak!!!
xkesah la..janji boleh phm..
agak2 kalo aku ckp bahase cina kau boleh phm tak??? kah3

Zaer!! said...

@Cik Jarihahaha!! yeah cj! kamu memang guna ayat standart.tapi baku.hehe..ke macam mana??hehehe..;p

Zaer!! said...

@GayahspearsGayah.ak suka bace ko nye entry,xde la merapu sangat.biase2 je.janji paham.nice2!

najihah sahami said...

hak2..inggelish punye i rojak je zaer..haha..
entry pon campur2 je ni..xtau la manusia yg singgh paham ke nggak..adess..indon lak..

Zaer!! said...

@najihah sahamihahaha.xisah mish.tapi jangan terlalu ekstrem..nnt kalau da xpaham,kompem costumer larik kan.hehehe..;p

Cik Jari said...

baku tuh sebab ikut kamus dewan..takut kalau2 cikgu BM datang buat spot-check kat belog....*alasan*

hahaha...

Azmi said...

haha...bapak ah kalau kau tulis entri guna bahasa sastera siap letak peribaha bagai..
weh kalau kau nak tahu ada je blogger laki yg bahasa dia mmg best...
mukasuratsulitnaz

Bulan said...

semalam i go stan kete..terlanggor tree..aduss..
punoh car i..ahakss

Mujahadah said...

haha...kadang2 penulis suka tulih bagi orang x paham maksud tersirat, sekadar tersirat.. ha, gitu kot..mJ pon xtaw...ngeee

i am S!L4H.. said...

baka a samad said??
wahh nti leh dpt la jggut mcm tu kan..heeee

Zaer!! said...

@Cik JariHahahah..ade yang kene dush2! ni..hahaha

Zaer!! said...

@Azmi
Huhuh..2 la..kekadang ade yang kite tak paham kalau guna bahasa sastera ni,tapi kalau di details kan lagi..kompem paham..huh

Zaer!! said...

@Bulanhahahaha!! broken english lol!! haha

Zaer!! said...

@Mujahadah2 la..maybe dorang ni nk bagi maksud tersirat kot..;p

Zaer!! said...

@i am S!L4H..hehe..nnt kalau ade janggut,tak market la a samad said..;p!

M a W a D D a H said...

aku ikut mood..kejap2 sastera..kejap2 standard...tapi mungkin secara santai kot...hahaha...

yastro said...

Salam...aku guna bahase ikut sedap aku jerr...he3!! Kenkadang tu dh nampak salah...tp maleh le plak nk perbetulkannn...he3!!!

Zaer!! said...

@M a W a D D a HYeah cik adah.zaer sokong tu.hehe.ingat nak buat camtu gak..tapi xreti nak santai la adah.hehe..;p

Zaer!! said...

@yastrohaha..ok la tu bro.kalau kesilapan kecik aku pon malas nk betulkan.hehehe...;p

tim said...

kadang2 terguna slanga sabah dalam entry
ada juga readers yang susah nak faham

Zaer!! said...

@tim
huhu..yeke tim.adess..kalau zaer lagi la.rojak kelantam semua masok! haha

suffer8zine said...

aku guan bahasa melayu je la, heheh

Terkini : Wanita Paling Rendah Di Dunia

Zaer!! said...

@suffer8zinedammmm!! hehehe..sama la bro!

RastaMat said...

yo bros...
ni hah Pak Samad punye blog..
http://samadsaid.wordpress.com/

pegi bace sampai pening..
hahaha...

Shazmiey Abdurahman said...

hohoh...pasni aku nak buat entri dalam bahasa dlm lebih tertib la..hehe..

Ain Zulaikha said...

saya guna bahsa sempoi dan merapu.. kekadang ada jugak guna bahasa jiwa bangsa.. :)

bluedianthus said...

Paling tak suka bahasa gaya sms dalam blog...sungguh memeningkan kepala dan otak nak fikir perkataan sebenar.

suffian said...

sekolah tak tinggi.. tu yg aku guna bahasa ikut sedapa ku jer.. hehe

Faisal said...

kalau entri kat blog aku mcm mane?jenis bahasa yg macam mane tu?haha

Irnie said...

pandangan sy, klu kita beri/minta pendapat dgn cara straight.. kebanyakan respons pn straight jek.. i dont quite like it.. suka respons yg mencabar sket.. so kite gune bhs yg kadang kite pn tak paham (kononnye mencabarla kn??).. ehhe.. (bukan utk ditiru ye perangai ni..) bahasa jiwa bangsa..

diana said...

paling nyampah bahasa sms..
ringkas sampai tak paham.. apa hal..
lagi pun tak sesuai untuk digunakan dalam penulisan blog..

Siti said...

cara penulisan kat blog siti ikut mood.kalau mood rasa nak buat kelakar so tulis pun jadi macam tu lah. hehe. lagi satu, siti tabiklah sape yang boleh tulis pantun2 dalam entry dia.hehe =)

anamizu said...

menyampah bahase yg cmni :

-korunk pew kbr?
-wtpew jew tu?
-budax skola
-rindoo diew

*mcm nak tlg pulas je lidah org tulis cmtu ^^

Miss Yaty said...

saya pun tak pasti apa bahasa yang saya guna dalam blog saya..hihi.tapi saya arap semua readers paham lah..bahasa yg zaer guna mudah saya paham gak.
jadi saya suka blog ni.hik3~

 
zaerr.com