22 Bangun Pagi

Salam semua.Jam tepat pukul 11.45 PAGI,diulangi sekali lagi 11.45 PAGI *waktu taip entry,tapi skng da pukol 12 lebih da ni*hehe.Perkataan PAGI jelas menunjukkan aku masih mampu untuk bangun pagi walhal sikit je lagi nak tengahari.Kompem kalau dok umah tanam anggur,memang susah nak bangun pagi.Tahu2,matahari terpacak atas kepala baru nak tersedar dari mimpi2 basah.hurm.Kene pulak tu katil empuk bak daging direbus 100 jam lamanya,memang syok kalau tido.hehe.

Dulu,masa kecik2,memang senang nak bangun pagi.Asalkan cukup syarat.Syarat pertama,mesti ade jeritan suara umi dan abah.Syarat kedua,elok2 masa tengah tido lampu tutup,dan akan menyala sendiri apabila tepat pukul 6 pagi,hasil dari kegatalan jari-jemari abah aku.Syarat ketiga,elok2 sejuk dimalam hari,tetibe lak terasa panas disiang hari,2 maknanya bapak aku da tutupkan suis kipas la.hehe.Kompem,kalau 3 bende ni jadi time pepagi,memang aku akan bangun sepantas kilat.Sebabnya aku da macam cacing kepanasan.tahu2 da ade dalam jamban untuk mandi.haha

Form 3,aku diterima belajar kat sekolah Teknik Gombak.Takde pilihan,aku terpaksa jadi insider untuk amek tempat kat hostel sebagai penginapan utama aku semasa sesi pembelajaran kat sana.Mula tu decide nak jadi outsider sebab umah aku dengan sekolah tu dekat je pon,bukan jauh berkilo-kilo.Start moto,berdesup 120kmj sejam,sampai la.huhu.Tapi ape kan daya,kehendak keluarga,aku terpaksa duduk berasingan dengan keluarga.

Aku tak kisah kalau nak berpisah dengan keluarga demi pelajaran,tapi satu je yang kantoi bile dok jauh dengan family ni.Masalah bangun pagi! Kalau kat umah,umi n abah je yang take part dalam sesi nak kejutkan aku.Just ade 3 syarat tu,kompem aku bangun,tapi kalau kat hostel? sape lak yang rela nak jadik mak ayah aku untuk kejutkan aku? Warden? Prefect? Semua cam singa baru lepas kandang.huhu.

Masa tu baru teringat,berdikari merupakan aspek yang penting dalam pembentukan tatatusila seorang manusia.Kalau tak reti nak berdikari sendiri,alamat hancur la hidup tu.hehe.Betul x? So,dari situ aku nilai sikap aku,yang aku kene buat sesuatu tanpa bantuan orang lain,maksud aku,bangun pagi sendiri ler.Korang nak tahu ape yang aku buat untuk selesaikan masalah ni ? Pasang kan 10 jam loceng yang bervolume tinggi,dan letakkan 5 disebelah telinga kanan dan 5 lagi disebelah kiri.Dan satu lagi,aku selalu masokkan handphone dalam seluar pendek*harap korang paham*hehe.Tapi buat pe aku masokkan handphone dalam seluar? Sebenarnya,aku mudah terkejut bile ade something yang bergetar kat bahagian tuttttt.*entry lucah,tapi xkisah kalau berkongsi*hehe.Jenis aku memang susah kalau nak bangun pagi,so,tu je la cara yang berkesan yang aku guna masa study2 dulu.haha.Terima kasih kerana berkongsi.zas~

Psst~ Korang plak macam mana? senang ke nak bangun pagi?

22 comments:

Bulan said...

ish3..dasat tol!

Zaer!! said...

@BulanHahaha.dasyat ke bulan?

najihah sahami said...

hak hak..hampeh..tapi zaer mmg terkenal ngan blogger kuat tdor pun. tak makan pun xpe..kan?haha..

zaer..bahaya la letak handphone kat situ..nanti rosak..aihh..

eily farhana said...

saya senang je bgn pagi... wallawey~ haha sb mudah tersedar kal ad bunyi2an ni.. errr setuju ng najihah sahami part yg "zaer..bahaya la letak handphone kat situ.. ..... sambung sendiri la" kihkih

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Salam..
Ehem ehemm..bgn dr mimpi2 basah?haha.dah basah pun tak sedar ke zaer.Meh sis kejut tiap pagi.tp jgn letak hp kat tuttt nnt tak ada anak sedara pula sis hahaha.

blog-tips-kurus said...

sebelum tidur, sile berwudhu & bace doa + surah2 yg berkenaan. then tepuk bantal & niat nak bgn jam berape (tepuk 5x klu niat pukul 5!). elok tidur ngiring ke kanan supaye x tekan jantung (kiri) & jangan tidur bawah lampu terang. Sekian TK (boleh jadi n3 ni..hohoo!)

Lovely Bella said...

heeheh aku kalo x de alarm komfem x bangun.. :)

cik zaza said...

ish..iish..smpai mcm tu skali nk bgn pg..huhu..kalo kt hostel kwn2 xtlg bukakan lmpu ke?huhu

Gayahspears said...

hanya mampu tersenyum membaca n3 ni....
hanya orang2 tertentu ja paham~lalalala sabun di bilik mandi..kah3

Ain Zulaikha said...

hahahaha.. susah benor nak kejut.. ni kalau saya kejut tak bangun2 memang saya amik air terus siram. agak2 bangun tak? hurmmm.. ;)

zuhanismohamed said...

oh okay..ada jugak teknik macam tu nak bangun tidur..first time dengar ni..he he :p

Siti said...

err..pelik ah cara awak nak bangun pagi..hehe, kalau saya tengah2 mamai dengar je tapak kaki mak saya,terus berdesup bangun dari katil.takut woo

Pendekar Berkuda said...

kuat tidor?? pede'oh sangat...hahaha...

kuat berembun adalah...

kalian semua jangan percaya ngan si zaer ni sangat....hahaha...

i am S!L4H.. said...

slm zaer...
td silah taip kt shout zaer x bleh..die kate
"Shoutbox limit of 60 posts per hour reached.

Please try again in the next hour.

This shoutbox version is Basic and can accept up to 60 posts per hour only."

sarah-najwan said...

hakak nih...kene bgun awai la zer...kang xterbangun la somi nge anak2 nk ke skol tu...hehe

hari kerja @ skol..bgun kol 6am..kalu hari off keje..bgun slot subuh kol 6-6.30..then smbung ZzZzzzzZzz...hehe

shoutbox da limit..rmai tul org bw tu..

Melati Qistyna's Mummy said...

isk3x.... mmg dasat...
akak kalau org kuor masuk buka pintu bilik pon asyik terjaga jer....

p/s : kena blaja bgn awai noo... nanti pintu rejeki terkatup :P

yahaya said...

belum ada org tolong kejutkan mcm tu lah zaer...tapi kalau ada pun takut dua dua..tak bangun hehe

nkara said...

time keje senang...
time cuti malas gilosh...

+dieabella+ said...

same macam aku..mak aku salu tutup kipas..aku bangun g bukak kipas balek pastu tdo..hahaha

jari finger said...

senang gakla..dengan syarat pasang alarm.....weee haaa

atie aizam said...

akak dulu kene bangun pagi sbb kene kejutkan adik2 gi sekolah.. kalo tak.. habis 4 beradik lena sampai tgahari.. nanti siaplah dgr mak meracau 2 hari tak habis hehe..

darkbatman said...

same laa mslh aku.. bile pg nk kena bgn 5-6 kali bru leh buka mate btol.

 
zaerr.com