72 Trafik 1 hala? Aku Kena Tempiasnya!

Salam semua.hehe.Trafik satu hala? Terbangkit idea aku untuk ceritakan tentang trafik orang pemalas ni.Ingat! buat sesuatu tu biarlah dengan jujur dan hati yang ikhlas.Jangan ambil kesempatan mudah untuk dapatkan sesuatu bende yang ingin di impikan.Pahamkan maksud aku? Macam ni la,korang pernah terpikir tak,dengan usaha korang yang hampir separuh mati ni,hasilnye cuma segenggam tangan.Mungkin korang terasa diri ni diperbodohkan,segala usaha yang korang buat,hasilnye seperti nasik yang ditinggalkan kerak.

Berbalik pada tajuk,Trafik satu hala? Ape tujuan korang berblogwalking? da tentu-tentu korang nk kumpul trafik macam gunung kinabalu tu kan? Tapi macam mana korang buat? manual atau automatik? tanyalah pada diri korang sendiri.Aku sebenarnya takde la pandai sangat mendalami ilmu blogwalking ni,tapi perkara ni da berlarutan sampai ke blog aku.So,tak salah kalau aku nk ambil serius perkara macam ni.Trafik yang baik adalah datangnya dari hasil 2 hala trafik.Sebagai contoh,aku telah masok satu blog ni dan tinggalkan jejak,pada masa yang sama jugak blogger ni balas jejak kat blog aku.So,kat sini dah terjana dua hala trafik.Maksudnya,aku dapat trafik,dan blogger tu pon dapat trafik.Sama-sama untung.Tapi kalau trafik satu hala? Cuma satu pihak je yang untung,Harap-harap korang paham.hehe

Senang cerita,kat sini aku nk dedahkan 2 trik kotor yang berjaya naikkan trafik secara harem!! Salah satunya menggunakan software Auto blogwalking dan keduanya mengambil kotak jejak blogger lain dan masukkan dalam blog yang kaki pemalas tu.Nampak tak,dari situ kite da tahu trik kotor yang dorang guna.Kalau nak kumpul trafik sekali pon,jangan la sampai ade ''pembantu kedua'' dalam sesi berblogwalking ni.Korang nak tahu macam mana bende ni berfungsi? Sebenarnya tak patut aku dedahkan perkara macam ni,sebabnya akan merugikan masa korang.Lebih baik guna cara tradisi dari menggunakan cara moden.Bak kate pepatah,sikit-sikit,lama-lama jadi bukit.

Ada banyak cara untuk selesaikan masalah ni,tapi semua tu akan meremehkan kerja berblogwalking korang.Salah satu caranye,korang buat kotak jejak ( Shoutbox/Cbox ) yang mempunyai verify code.Dari situ korang da dapat detect,betul ke blogger tu masok blog korang.Umpamanya seperti pengesahan dalam sesuatu kemasukan pada kotak jejak korang.Tapi sanggup ke korang nak buat macam tu? Tak menyusahkan blogger lain ke? korang pikirkan sejenak.hehe.

So,bagi korang yang terkene tempias macam aku ni,sila berwaspada dalam sesi berblogwalking.Ingat! Dunia semakin moden,ape-ape bende sekali pon boleh berlaku.Harap lepas ni korang lebih berhati-hati bile nk terjah sesuatu blog.Cari punca mana datang URL dalam kotak jejak korang,kalau betul baru balas,kalau rasa curiga,tak payah susahkan jari korang untuk click URL tu.hehe.Aku tak mengajar korang,tapi ni la yang aku praktikan.hehe.

One more thing,sebelum aku terlupa.Aku maafkan blogger yang ambil kotak jejak aku.Alasannya untuk ambil visitor dari Shoutbox aku,dan katanya jugak blog aku ni ramai yang singgah.Hanggok ko! kena da sedas! So,blogger ni amek kesempatan untuk dapatkan visitor dari Shoutbox aku.Sebenarnya aku tak kisah kalau nk curik visitor dari blog orang,sebabnye tu merupakan salah satu cara untuk dapatkan trafik.Tapi ingat! hasilkan 2 hala trafik dan bukannya trafik 1 hala k.hehe.Terima kasih kerana membaca.zas~

Lanjutan kisah Trafik Satu Hala :

LagendaMahsuri.com ''Mak! zaer pinjam entry mak yea! Jangan marah,sekadar berkongsi.''

Psst~ Panjang plak entry ni.hehe.Tapi,ade sorang dua blogger dalam pemerhatian aku.So,korang berwaspada k.hehe.

72 comments:

Nur Hayaty said...

yaty pernah kena gak..now pun ada je ajak buat bnda tu..tp bg yaty,nak dapat traffic tu biarlah dgn cr yang betul..br berkat dapat kunjungan teman blogger...huhu

Zaer!! said...

Yaty : 2 la pasal yaty.macam mana nk buat.hak diri masing2 kan.biarla,kite hanya berkongsi pendapat.kalau betul xkisah,ni x..nyusahkan lagi ade la..hehe.;-)

Ellen said...

wow...akak ker...akak selalu curi visitor adik tapi cara ikhlas...wkakakakakak....adoii..dah dlm pemerhatian ker....

anyway...the best info dik..chayo2...

noie said...

huhuhu yer ke zaer ade yang buat macam tu? x sangka kan... ntah ape2 jelah yer

noie said...

huhuhu yer ke zaer ade yang buat macam tu? x sangka kan... ntah ape2 jelah yer

Zaer!! said...

Kak Ellen : Hahah.kantoi akak curik visitor zaer.hehe..xdak hal la..zaer pon selalu jugak curik2 kat akak nye,tapi trafik 2 hala tu..hehe..;-)

Zaer!! said...

Noie : Hehe..kalau xde zaer xkan buat entry ni noie.masalhnye siap curik lagi SB zaer..amacam??xkan xnk percaya.hehe.percayalah!;-)

Zack Zaifull said...

jangan marah-marah nanti cepat tua... diorang menipu, diorang rugi...

ingat pepatah, orang yang tamak selalu rugi, macam anjing dengan bayang-bayang

yahaya said...

saya bw cara tradisional,tatak tipu punya..wooo..hehe.

Zaer!! said...

Zack : Hahaha..dorang tipu dorang y untung.kite y rugi..berbw secara halal y merugikan..hehe..tapi da detect da setengah blogger ni..;-)harap maklum..

Zaer!! said...

Yahaya : Yeah! sama la bro..tradisi suda...hehehe..;-)

Aretikz said...

Samalah kita bro.. tengok betul2 url blog kat SB tu.. kalo xdak, memg tekono nnti.. hehe.. Heran betul dorang ni.. memg la memudahkan BW.. tapi merugikan.. sal kita BW bukan sekadar nak up trapik, tapi kita mncari kwan serta info yg terdpt dlm blog.. memang hodoh tul skill sebegitu rupa.. mgharap org ke tmptnya sahaja.. tp yang SB kena amek tu.. mcm mna juga dorg blh tuperware SB tu? hehe..

eRza farEeha said...

like dis post..~~xda butang like plak..hehe

Lagenda said...

Syabas betey!!! Pttnya ko explain lagi secara jelas mcmana ko kena manpulasi supaya org phm.

Buat pembaca paham apa yg berlakau pada engko mcmana mak bg ko phm aritu syg oii..

Apapun, mak ijinkan dgn ikhlas ko amik entru mak..ko x amik pun sbrnya..ko kasik back link lg pd mak. Thanks ye zaer..

MARI KITA BENTERAS SAMA 1 HALA TRAFIK INI!!!

Affan Ruslan said...

Salam bro.
Point 1 - Captcha
Point 2 - Auto BW
Point 3 patut ko tulis lah curi shoutmix.

Hehe, Aku pun baru tulis pasal ni baru2 ni.

*Blog mane yg kantoi tu

p[A]n[A]d[O]L said...

opss, sapakah yg dlm pemerhatian itu?
ehehe

trafik sehala nie, buruk jer yg byk dr baeknya.. ;p

Zaer!! said...

Aretikz : Hahaha..2 la pasal bro.aku pon xtatau..ape bende yang dikejar pon tak tahu..haha..biarkan mereka..yang pasti aku xkan jejak da blog yang buat cam2..hehehe.;-)..skng ni ade care ni amek SB kiter derr..awasss!!hehe

Zaer!! said...

Erza : U like?? i like it!! hehehehe

Zaer!! said...

Mak : Hahaha..sikit2 suda mak..janji sampai kat blogger tu..care yang zaer kene 2 xoayah dimanipulasikan..sebab..ade lak dorang nnt nk cube buat..hehe..Thaks k omak!! kalau nk lagi paham bace kat blog omak! Zaer siap link lagi..bertambah la UV mak..hehehe..;-)

Zaer!! said...

Affan : Hahaha hanggok ko..kalau ko nk aku ajar leh,ko blanje makan tengahari ni..hahaha..;-)

Zaer!! said...

Panadol : Hahaha..trafik yang sumbang! bukan menyumbang!..hehe..;-)

DaRa MaNiskU said...

mcm maner nk detect dia traffik 1 hala jer ek?

Snoop said...

nizam pun da biasa kena benda ni..
lagi perasan bila nampak byk URL yg sama masuk selang x sampai seminit... hehehe

Zaer!! said...

Dara : Hurm..kalau dara perasan dara tengok ade msg sama je kat SB dara.Pastu ayat msg tu sama dengan blog orang lain..mata kene cepat dara.hehe.

Zaer!! said...

Nizam : 2 la pasal.serabut kepala otak ni bile tengok msg merapu dalam sb tu..nk je banned..tapi xbaik lak.aib kan orang..huhu

Tomato Gurl's Life said...

zaer..ciktom pernah tgk smix zaer kat 1 blog ni tapi lupa url blognya...terkejut gak masa bw tue tengok2 ada nama ciktom kat smix box tue...banyak smix yang lain jugak tapi tak tau sape punye..

Zaer!! said...

Cik TOm : Hehehe.cik tom da kenal kan sapa?ok2.senyap k..wat tak tahu je k.sebabnye,tuan rumah 2 da bagi penjelasan..hehe..;-)tenkiu!

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

maka, buat traffic tu berhala2 la~ yelah. kita nie kan kita dha jadik member tegar alam maya~ heheheh.

Zaer!! said...

Leha : Ish leha ni! mandai je kan.hehe.Ber-hala-hala trafik kite dapat kalau jujur..hahah..;-)

Aretikz said...

Jawapan part dara manis tu bro.. kalo sal detect sama mesej.. mesej sya memg slalu sma jak.. haha.. cuba cek url dengan point nma kat Sb dan lihat kat bawah browser.. betul ke bro? hehe..

Cik Jari said...

sayabaik:cik jari..
uwaaa..nama je lain tapi url masih valid.kan?

~selamat hari raya maaf zahir batin

ishak said...

makin ramai orang cerita pasal trafik 1 hala ni. aku mmg takde masa nak xplore trik2 kotor ni. buat cara manual je lagi bagus. kita buat peace pada semua. jgn main kotor :)

echah mashuri said...

ape ni?xkanla kalau orang jejak kita dia dapt gak?huishh///baru tau...hihih...:)

ishiko said...

huhu.. ak pn bru letak nuff..

sastraboy said...

kesimpulannya, inilah kesannya bila trafik tinggi dipuja. disembah. haha.

celaka!!!

Zaer!! said...

Aretikz : Huhu..macam mana maksud bro 2.aku kureng jelas la.bleh msg kat SB.senang nk bercerita.hehe.

Zaer!! said...

Cj : Hahaha.mula2 tu zaer nk je banned sayabaik ni.tapi bile bukak,wah! sejenis pengembala ayam belanda rupanya.hehe.;-)nasib baik cj.masih valid lag name tu..;-)

amira zakiah said...

owhhhh saya suka...suka3!

Zaer!! said...

Ishak : Aah.ramai amek care midah nk tingkatkan trafik blog dorang dengan guna cara ni.harap bile korang bersemangat beri sokongan,lagi cepat mender 2 ilang dalam dunia blog.peace bro!

Zaer!! said...

Ishiko : Ko baru letak nuff.ade kene mengena ni.hehe.owh!mungkin ko baru lagi yea.ke macam mana??kurang jelas.hehe.maafkan aku derr..;-)

Zaer!! said...

Echah : Huhuhu.memang xsedar kalau ade dorang buat bende xbaik blakang kiter,tapi kalau da katoi.apela nasob dorang kan.tengok la sat agi,semua kan senyap dan kembali normal!hehe

Zaer!! said...

Sastra : Haha.memang celaka derr..adehh! kasar ayat tu bro!huhu.xpe2!

Zaer!! said...

Amira : Hehe.awak suka?maksudnya?suka main trafik satu hala ke wak?adess! dun short2 sangat.zaer xpaham.hehe.thanks comment!hehe.

juma said...

bagus ini tips..huhu..sila jemput dtg cni puler.haha

Lagenda said...

KAK YON : 1 hala ni bermakna, dia mggunakan software utk msk ke s/mix kita TANPA msk ke blog kita pun. Dia x tahu pun apa yg ada kat blog kita..x tgl komen, x klik iklan, x ada hubungan dgn kita..

l lg cara,tepek s/mix org bnyk kat blog dia. Visitor hanya duduk kat blog dia n tglkan jejak kat semua s/mix yg dia tepekkan tu. Sdgkan, visitor x gi pun ke blog tuan s/mix

Akhirnya, tuan s/mix akan bls le blk jejak td sdgkan dia x dtg pun blog tuan s/mix itu.

Skrg dah jelas??

ozzy said...

zaman skrg ni manusia selalu fikir cara senang utk hidup senang meskipun dgn cara menipu org lain..sebaiknya kalau dpt detect pamerkan pada semua rakan2 blogger.

nina syakina said...

hoho... nina pun ada detect somebody gak... hari2 asyik muka org tuhh yg dtg blog nina... tulis n komen kt shoutbox pon sama jekk setiap hari.. pelik2...

NuSaNa NoSa 91 said...

dup dap.. dup da.. keen xtermasuk kn?? keen xwat keje2 baik cm2 sbb keen jht.. kih3~ ^_^

budak_nakal said...

guna cara lama yang kuno lagi ketinggalan zaman best apa.. sndiri puas sbb buat dgn usaha sendiri..2 2 dpt keuntungan..

Gee said...

duhhh zaer...klu tinggal komen yg sama dlm setiap blog pun kira 1 hala ka..sya slalu komen yg sama (2 save time)dlm SB kwn2 tapi sya betul2 dtg melawat tau..takda guna software menipu tu.. bingung ni

ejaa said...

macam2 orang buat skang kan semata nk dapat trafik tgi. tapi sape x nk trafik tgi kan. x pe, ade rezeki tak ke mana.ng3h ng3h.

zulhilmi tempoyak said...

xpaham sgt sbnrnye..
hihi

Zaer!! said...

Juma : Yeah! thanks juma.hehe.nnt kalau kamu ada tips,kongsi2 kan yea!

Zaer!! said...

Mak : Yuhuhuuu! mak tulun jawab pertanyaan kak yon erk??huhu.sory2! zaer tertido tadi mak!muaahhhhaaa!!

Zaer!! said...

Ozzy : Huhuh..ok bro..sebenarnya zaer nk publish je blogger tu,tapi pikirkan die tu lama lagi dalam dunia blog ni.xleh nak amek kesempatan nk aibkan orang..bia die terasa sudah..hehe

Zaer!! said...

Nina : Yeke nina! so,ape lagi! terjah la die.talk dengan die.tanya,ape masalah singgah blog orang bagi msg sama.hantu ke jembalang?hehe

gnesop.com said...

mmg tak patut..
sumer nak kerja mudah..jer..
ambil kesempatan pula..iks iks

cam ner nak maju :)

shininghepiness=) said...

wut2...xfaham...ommo...fafau kan br mandi so mmg xfhm sgt dua hala 3hala ni...hehe...bg fafau, sape komen kt fafau, akan dibalas jua...buat baik berbalas baik jua=)....tq zaer for komen....dulu fafau wat cbox tapi xbestla sbb diorg xbaca betul2 entry fafau, just ckp"sy sgh...sy dtg, sy click"...boring~~~....sbb tu fafau remove cbox...so tgl komen jer kan...sape2 yg betul2 ikhlas nak baca je akn komen...sy xmharapkan kauntiti tp kualiti tu sgt penting=)

shininghepiness=) said...

lupe nk btau, zaer, sy da follow kamu....
http://couplezinblacxx.blogspot.com/

tiefazatie said...

ifa pun kena gak zaer..haha..adoi la..mcm2..ad agak ajak gune sofftware tue..tp ifa xmo la..cm mnipu kan..ntah pape..neway..ifa nak tdo nie..huhu..smix zaer penuh la..hihi..nt ifa wat ek psl gule2..lala..nyte!

Yanie J said...

cmne nk detect mnde ni ek...
mcm2 la skunk ni

ribena.illina said...

bena xske sekarang ni bile orang dtg hai sy klik.

dulu geng2 klik2 sume boleh caye. tapi skg. hai sy klik. lepas kite dah klik die punye. dan dan x mari doh blog kito.

arhhhhhh. so tensen xsei klik2 doh

HAHAHA

zen said...

one-way traffic...
same lah...
aku pun trkena tempiasnya...

:: BLUEDIANTHUS :: said...

Bagi saya pula Zaer..tak kisah la mereka nak generate traffic ke, sebab nak dapat buffered earning kot..hehe.. Lebih suka guna cara manual dan SEO serta pengiklanan. Kalau guna widget Wawwi Matrix Blogwalking tu ok lagi sebab 2 hala.

Untuk jangka masa panjang, auto blogwalking ini tidak dapat bertahan lama. Lebih baik cuba untuk dapatkan trafik organik. Sekian...zas jugak...:)

cikmin said...

salam zaer...

Dari guna software baik cikmin tak payah BW langsung...buang masa je..shoutbox zaer dah dibuang ke belum tu?

p/s bab curi trafik tu memang bagus.. :)

amira zakiah said...

zaer...mia suka entry nie laa!bukannya suka orang "hdufhahcukfyhkjxu"....ish2 geram btl2.humban je bdk2 tue kat sungai

darkbatman said...

ak pun dh mls bw lepas tau bende2 ne.. bro, cmne nk tau dorg amek shoutbox kite? ko tau ker?

nabil_potter said...

ak nak tanya soalan yang sama macam darkbatman..ko tahu tak?

ak takut jugak..bengong betul sapa yang buat..Tapi yang ak nampak mencurigakan adalah biasanya blog jual2 brang dan chinese punya blog..

ko dah detect sapa yang buat cmtu?mari kita pulau dia..

Maey said...

huhuhu...br taw ader gak penyangak2 cmni....btw, nice n3 coz actually sy tak taw pun benda ni sblmnya...skrg dah taw, jeng3!

PutraRocker said...

sabar dan ikhlas pasti hasilnya manis der!

pN.rOs said...

slalu kena gak ngok + ngek... da la wa ni budak baru.. pon mau buat jugak ka.. hampes

Fantastic Ajane said...

malangny FA x reti nak bezakan sapa yg guna auto bw ni... sedihny... Tp ada bbrp kali juga nama yg kuar tu tuli autoblogwalking..yg tu ke zaerr?

 
zaerr.com