41 Entry Mengong!

Mana idea aku ni.Semalam bukan main rancak nak tulis dalam entry kali ni.tup-tup hari ni dah hilang cam kene sambar petir.Konpius aku,kenapa semalam banyak idea dari hari ni? Nak dekat subuh da ni,satu idea pon tak tercacak dalam benak pikiran.Hurmm,korang ade idea tak?bagi la kat aku,biar aku postkan untuk korang.Mood tengah rajin nak menaip ni.hehe.Tapi aku ade care untuk dikongsikan dengan korang semua.Korang nak tahu? Teruskan bace entry merepek ni.hehe.

Cara untuk Mengelakkan Idea dari terus hilang begitu saja~sungguh enak bila dimakan begitu saja~oh gardenia! Ops,Terlebih suda.

1.Bile dah ade idea,korang terus tulis.Janji,setiap masa pen kilometriko sentiase ade dengan korang.So,bile idea datang macam menang duit lottery*kaching$*,korang terus tulis.Tak kisah la tulis kat mana-mana.Atas laptop pon bedal je.hehe

2.Korang cube praktikkan dengan cara ni,tulis dulu ape-ape idea yang kluar dalam kepale hotak korang,kemudian taip terus  ke dalam post entry.Bila da siap jangan dipublish lagi.Peram lama-lama,then kalau rasa nk post,baru korang publish.hehe

3.Boleh tak korang stop kan idea korang ni untuk disambungkan esok.Contohnya,hari ni berlambak idea datang dalam kepala hotak korang,so,dalam masa tu korang pause dulu otak korang untuk disambungkan keesokan hari nya.Tapi jawapannya,mati la.hehe.Mana boleh main stop-stop lak.

Hahaha,macam mana dengan care tu? Agak-agak boleh guna pakai tak? kalau boleh pakai,korang say-yesss!!Tapi,kalau tak boleh pakai korang senyap-senyap suda.hehe.Entry ni jangan dilayan sangat,sebab ni adalah salah satu entry gila yang tak pernah dibuat orang,Ape yang aku merepek ni,tu la idea yang kluar dari kepala hotak aku.hehe.Terima kasih kerana membaca.hehe.zas~

41 comments:

Tomato Gurl's Life said...

yesss!!selalu prakris no 2..nak bg idea pun cik tom kering idea..hehe

Zaer!! said...

Cik Tom : Wah! cik tom praktis ke care 2.haha.xsangke lak kamu guna care yang sama.tapi zaer xpernah wat pon..hehe..;-)

Hazwan said...

idea2 yang bernas sangat penting..buku dan pen jadi peneman

Zaer!! said...

Wan : Hahaha.boleh pakai jugak kan idea aku ni.tapi aku je yang xpraktis..hehe.;-)

NiNa' said...

biasanya idea tu datang spontan je kan

Zaer!! said...

Nina : Aah nina.tapi kalau da spontan sangat bertimbun2 datang cam apeda!! hehehe..;-)

eRza farEeha said...

nk try pause jugak boley ke??hahaha

M a W a D D a H said...

no 3 tu xleh pakai zaer..sebab bila dah stop confirm xmo mula dah..hehe

Zaer!! said...

Erza : Hahaha.kalau stop,zaer xnk ade kene mengena yea!hehehe

Zaer!! said...

Adah : Hahaha.2 la pasal.zaer tatau kalau jadik num 3 tu k..;-)

Snoop said...

aha...
idea mmg time banyak tu nak tulis pun x sempat..
tapi kalo time kering tu...
pai kering dakwat x keluar2...xpun pai laptop hbs batery pun tak tertulis.. hehe

MHps said...

Zaer, bukan peram.. kuarkan masa tengah kering idea nanti..

najihah sahami said...

oitt zaer...adess..parah no jiwa kamu yerp zaer..smpai cepat lupe..hehe..

tp cara 1st ngn 2nd tu mmg i bese gune u..hahaha...kadang2 satu hari 5-6 idea dtg bergolek...xkanla tamak nk post sume kan...so, schedulekan jer..hak2...

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

aha! betul tu. walau dalam tandas ngah mandi, dapat idea, cepat2 berhenti mandi then tulis entry tu. hehehehhehe!~

cikmun said...

a'ah ye.bagus jugak.asal la aku xterpikir *sambil bergolek2 atas lantai.tensi2

RuSh D said...

ak biasa dpt idea sblom tdo..
masa nk tdo tue idea dtg,jd tdo lah idea ngan ak skali..hahaha...

n4dh!3r4 said...

hahaha sape yg nak marah tu? jeng jeng jeng~ :P

kalo ada idea tp tak taip cepat2 mmg bleh ilang in a second! haha

Nur Hayaty said...

haha semalam yaty publish 2 entry bosan,sila percaya....sebab idea nak tulis ada,tapi mood nak mengembangkan ayat tiada.,.faham tak apa yang cuba yaty sampaikan..lalala.tak faham pun buat2 faham k...=P

yua zawa said...

hahaha say yess... boleh dpakai idea ni :P

maCy said...

bse idea dpt smbil mkn cekodok. takde cekodok takde idea

Yanie J said...

slalu sgt kekeringan idea..last2 tade mood nk update,hihihi ;D

Gee said...

zaer..sya pun slalu bt no.2..tpi slalu tia abis draf..knonnya mo smbung besok2..skali kerja dtg bertubi2 draf sya pun tinggal draf mcm tu..hahaa

d_tieah said...

Aku kalo ade idea taip kat hp je..
Tp bla entry jiwang2 je bunyi tu, luahan perasaan yg automatik la tu..
Xde nye nak pikir memanjang..
Taip trus gn lappy..

mien said...

haha. btol btol. slalu je camtu. last2 xtulis pape pon sbb da lupe and xde idea . ngeh

NARDtheNERD said...

i pakai pen pilot.
ahahahaa.
:)

budak_nakal said...

haha.. semalam mm byk idea tapi malas nak update blog..bila ari ni nak update blog idea hilang tak dapat dikesan.. T_T

paan sabri said...

nak tambah 1 tips, kalo taknak ilang idea, leh tulis dlm hpon, mcm aku dkg2 tulis note cket kt dlm hpon tu. balek kang goreng la.., btw thanx dtg paanthology.. header koman2 je tu.. hahaha

ribena.illina said...

penyakit pelupe ade gak upenye.
leh geng ar ! jom makan ubat kuatkan ingatan. HAHAHA. kalu bg bena kalo da peram lelamo. sah2. xde nye nk publish ! HAHAHAHA

meera^da cute..*_* said...

tu la..makan lagi kepala ikan...kan da lupe..

Aretikz said...

Sama kita bro.. Idea datang berlambak-lambak.. sekali nak tulis.. kaku kuku jari jemariku tercari cari yang terlari lari.. har3x~

mr.curly said...

tul tu zaer ..idea dtg xkire mase .. tp ble time nk tulis je, idea tu pun ilang.. aduhhh

gnesop.com said...

biasa jika ada idea penulisan kat mana2, sop simpan dlm HP.. tulis tajuk dan isi ringkas..
bila ngadap komputer baru mula menaip.. tp jarang la..
bila idea atau dpt idea, ingat dan simpan dlm memori otak..
sbb tu penting menulis setiap hari :) tak sempat lupa nak tulis apa..huuhh

g0m0k9enDek said...

yer3.. nanti kita try juger

zai said...

hahha, betul betul.setuju sgt.peram lelama then bar post, makanya takderla blog tu tinggal lama.

qellissa said...

klu guna pen lain selain dr kilkometriko agak2 bleh prevent tak dr idea tu ilang?hahaha

Cik Ayen said...

kdg2 tu, even xde idea nk tulis kt belog, sign in je blog, terus g new post..
duk mngadap lelama, nnt ttba ade idea :) karut marut tolak tepi hhehe!

echah mashuri said...

haha....sampai kena take note..siap kena tulis kalau dpt idea!sengalll..hahaah

Zaer!! said...

Snoop : Hahaha.sampai kering terus ke bro?len kali wat spare banyak sikit pen pena tu k.;-)

Mhp : Hahaha..xsama maksud ke?adess! ok2.tenkiu derr..

Zaer!! said...

Mish : Hahaha..pakai je semua mish.yang 3 tu zaer nk praktikkan la ni.kalau jadi mish jangan panggil zaer lagi yea.;-)

Leha : Yeahh!! i'll support u leha! guan je tips yang ade..hehe

Cikmun : Hahaha.sampai golek atas lantai ke cikmun..xpe2.okiar sejenak k..;-)

Zaer!! said...

Rushd : Oit~ sampai bilik air pon ade sampai idea jugak ke?pas2 nk tulis idea tu kat mana??hehe

Yaty : Hurmmmmm..zaer paham yaty je la..yang maksud tu zaer kureng paham.;-)

Yua : Yesss! tenkiu support me..haha

Macy : Yehahaha..macay pon guna cara sama erk??hehehe

Zaer!! said...

Yanie : Hahahah..ade lak cam2 kan..nape xteruskan je update..jangan maka semut banyak sangat k..;-)

Kak gee : Ahks! tapi kan..draft tu boleh sambung balik kak gee..;-)

Tieh : Hahaha..bagus gak cadangan tu...ape2 yang melekat dalam pale otak terus tulis derr..xkisah la jiwang ke x..;-)

 
zaerr.com