57 Entry Pendek ke Entry Panjang?

Salam semua.Wahh! Macam mana ni,nak buat entry pendek ke entry panjang? Aku da kekeringan idea wat masa ni,tapi nak jugak update entry.Mana satu yang lebih bagus erk ? Kalau buat entry pendek,tak ramai yang bace dan tak paham.Then,kalau buat entry panjang satu page,nyampah lak nk bace,last2 bace kat (~psst~) tu je.baru paham..hehe.Aku mengaku,dalam perjalanan hidup berblog ni,entry panjang langsung tak pernah melekat dalam blog aku,semua entry ciput kera.Tujuannya,aku dapat sampaikan cerita aku tu dengan tepat.Tapi kalau entry panjang ni aku tak tahu nk bebel ape,sebabnye aku tak de pengalaman lagi dalam menulis artikel panjang.hehe.Tahu-tahu terus comment.~lalaa.


Tengok...mukadimah je da suku page,tipu kalau aku tak boleh nak buat artikel panjang.hehe.Takpe2,aku cuba pendekkan entry ni.Sebenarnya,entry pendek atau entry panjang ni,bergantung pada tahap si pembaca.Kalau die ni si pembaca tegar,tak kisah kalau nak bace entry berjela-jela.Tapi kalau orang yang malas macam aku ni macam mana?Kena hantar masok kelas membaca dulu ke?.hehe.

Sebenarnya,aku lebih tertarik pada entry yang bergambar,sketsa bergambar dan cerita pendek,asal kan entry tu bawa maksud dengan tajuk entry.Contohnya blog ben Ashari dan Afikbukhari.com,entry die ni boleh katakan 80% entry pendek,tapi aku paham ape yang die nak sampaikan.hehe.Sori bagi blog yang tak sempat nak promo.huhu.

Bagi entry panjang pulak,pendapat aku macam ni.Kebanyakkan blogger yang buat entry panjang ni selalu create artikel mengenai isu semasa,tips,pengalaman hidup,kisah monumen sejarah,kisah riwayat orang dan pendapat.Contohnye,''berita-berita mengenai hal dunia'',''pengalaman aku semasa rockclimbing'',''kisah sejarah kota malacca'',''kisah nabi'' dan ''tips untuk kurus''.Ni semua tajuk yang artikelnye panjang.Tapi tak tahu la kalau korang boleh pendekkan entry tu.hehe.Bagi aku tak kisah kalau nk tulis panjang berjela,janji sampai maksud yang ingin disampaikan.hehe.

So,bagi korang yang ade pendapat lain selain dari aku ni,silalah berkongsi yea.Berkongsi ilmu lebih baik dari tidur.Aik,macam salah je visi aku ni.hehe.Ape-ape je zaer.Terima kasih kerana membaca.zas~

57 comments:

M a W a D D a H said...

entry adah pun pendek2...xreti nak wat panjang2...:p

yang penting kita enjoy...hihi

Zaer!! said...

Adah : Hahaha..set sama adah! hehehe..;-)

Blogging 4 fun derr.hehe

Gee said...

panjang ka pendek..sa baca juga..hee..tapi yg pendek lebih senang kot...cepat abis cepat boleh komen.. harharhar...

Zaer!! said...

Kak gee : Hahaha...maksudnye kak gee suka entry pendek la ni..yeah! support me..;-)

Lagenda said...

mak plak x reti nk buat pendek. Pernah cuba tp pas mak baca2 blk, mak tmbh laaagi..mak edit lagi!

Sbb yang pendek ni rasa mcm x puas baca je..

Walaupun pnjg, kena pandai la olah bg seronok dbaca dan x bosan

Zaer!! said...

Omak : Yeah omak! tepat sekali.lain orang lai pendapat kan..hehe..zaer setuju ngn mak.tapi kalau buat ayat tu lagi best bace,10 page zaer nk bace mak.hehe

Neway,Happy berblogging yea mak!hehe

mrs jamal said...

panjang ker pendek ker..janj sedap baca..makcik x kesohhhhhhhh

My TeRrIToRy... said...

setuju...panjang ke pendek entri tu tak penting..yg penting best baca...

cOnfuSeME said...

pndek kot...ckin xsuke sgt mbace..kiki...menulis ag la...hrpan la nk tulis pnjng2...hehehe

mar yanie said...

same la.sy pun x reti nak wat entry panjang.klu panjang kompem melalut2..;)

wanie said...

wani suke buat entri pnjg2 T__T sbb wani mmg byk ckp..haa cmne tu..kakakah..alam raeliti ngn alam maya wani tetap same^^

MHps said...

N3 pendek bg peluang org lain baca n3 lain2 lak.. nak komen pun senang. MH teringin nak buat fotoblog sebenarnya.. kata2 panjang lebar tak perlu, kan?

Snoop said...

betul tu..entri ni kekadang x perlu panjang sgt but kenal sampai apa maksud yg nak disampaikan..
lagi satu perlula ikut kategori,sbg contoh artikel,journal,software dan lain2 bg memudahkan pembaca.. :)

sarah-najwan said...

akak suka enry pendek2 dan ringkas..sb akak suka baca pom yg ringkas2 tapi padat..heheee

ecah..merangkap anak cik nan said...

pendek panjang tergolek te..te...err..xpela...

mane2 pon bole incik zaer....hehe

gnesop.com said...

ringkas dan padat..
yg penting pembaca dpt maklumat :)

shark said...

buat jer apa2 pn bro..
org tetap still sokong kamu..
lain org lain citarasa..

darkbatman said...

dua2 bleh tp tgk pada cara penulisan..

n4dh!3r4 said...

SB penoh!!!!!!!!

Cik Jari said...

yep..personally,ta suka tulih pnjang2 sgt...tp kalau kopi pes artikel,mmg akan jadi pnjang berjela....:)


~cj ta kisah untuk membaca karangan pnjg2 dari belog yg disukai~

Melati Qistyna's Mummy said...

akak dh sihat walafiat dh :P [akk slalu singgah umah zaer neh, akak ketok pintu, tp zaer tdo] :P

psttt, cetbox ade limit daa... akk xleh masuk :) bertambah haibat skang adek akk neh...ngehh

qellissa said...

saye suke entry pendek2 jek sebab sy pendek..eppp silap..sebab entry pendek dan bergambar ni, senang nak citer..klu panjang2 x reti nak karang ayat..huhuhu

Hezesuze said...

ikut mood...kalo rajin menaip harussler citer pjg lebo..kalo malas tepek gambo jek..huhu

Cik Ayen said...

kalau ade idea atau x, entry aien tetap pendek! hehe

mr.curly said...

wa mmg suke n3 pendek bro.. wa suke gak n3 pjg .. so mane 1 wa suke sbenarnye ni??..aduhhhh..peninnn..

p[A]n[A]d[0]L© said...

n3 aku slalunya pendek2 jer..
asal dia nak pjg jer cket, aku dah cuak..
knfm trus aku edit2 smpi dia jd pendek..hahaha

Hanis Azla said...

entry panjang ke, pendek ke, kalau topiknya menarik memang layan ajer. Tak kisah langsung janji best..

Zaer!! said...

Mr Jamal : Yeah! Terpulang atas kehendak sendiri..;-)

Zaer!! said...

My : Yuhuhuu! Thats right! Panjang pendek xkisah,janji paham.ke macam mana?hehe

Zaer!! said...

Ckin : Hahaha..yahoo!! sama la ngn zaer ckin.pendek2 ni senang sikit nk bace..baru paham.;-)

Zaer!! said...

Wanie : Hehehe.yeke wanie?syabaz bete.;-)Teruskan usaha anda ya.;-)

Zaer!! said...

MHps : Hehehe..ade niat nk buat fotoblog upenye..hehe.nape xbuat?kalau buat,da tentu best kak..hehe

Zaer!! said...

Nizam : Betul 2 bro.kalau boleh cerita yang penting je.contoh macam bro cakapkan tadi..hehe.;-)

Zaer!! said...

Kak Sarah : Yeah! sama ngn zaer kak!hehe.janji padat kan..huhu

Zaer!! said...

Echah : Hahaha..okie cik echah! saya turuti kata kamu..hehe

Zaer!! said...

Sop : Betul tu sop.janji ringkas dan padat.paham dengan maksud.;-)

Zaer!! said...

Shark : Aah la kan.buat je la pape..janji bro tetap sokong.ke macam mana??hehe

Zaer!! said...

DarkBatman : Hahaha.betul tu bro ayie.tapi aku xde pengalaman buat penulisan yang terbaik.ala kadar sudah..;-0

Zaer!! said...

Qelissa : Kamu sama dengan zaer.kalau karang panjang memang xdapat jek.hehe.;-)

Zaer!! said...

Cj : Kopi pes?halamak! kerja mudah tuu..hehe..neway,kamu nye blog bleh tahan jgak.teringat entry gila yang cj wat baru ni..hehe.;-)

Zaer!! said...

Kak Heze : Hehe..ikut mood?kalau ade mood best la bercerita kan kak?hehe.kalau x,tepek gambo pon jadik..;-)

Zaer!! said...

Cik Ayen : Yeahh!! sama la..ade idea ke x,pakai bedal je kan..;-)

Zaer!! said...

Mr Curly : Wa rasa lu ni ade shot bahagian arteri bacaan ni..kene cek bro..;-)

Zaer!! said...

Panadol : Hahaha..buat entry sampai cuak ke derr?adess! bahaya! jangan trauma bile nk buat entry panjang.hehe.nnt masok kelas k bro.;-)

Zaer!! said...

Hanis Azla. : Uiks,lain dari lain ni.okie.lain orang lain pendapat kan hanis.hehe.Neway,thanks bagi pendapat..;-)

gula-gula kapas said...

better jgn terlalu pnjg sgt n terlalu pendek sgt la ;)

zai said...

entry ada gambar2 takder la bosan sgt org nak baca kan kan

Sesumpah said...

karangan kau nih chegu bagi c+












muahahah!

Afiq said...

kalau tajuk best,xheran dah entry tu pendek ke panjang,asalkan sedap dibaca haha

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

zaer ni pon da kira pjg ni huhu

hentakbelipat said...

selalu kalau panjang sgt entry aku suke letak gmba 2-3 ketul bia rehat sikit mate..and font pun kene jage kalau yg pnjang2 bagi nmpak menarik..kalau x leteh mate nk tengok. bnyak kn perenggan pun ok.

CiK QiQi said...

ni entry pjg ke pendek ni zaer..keh333333...tp bes bace.hehehe

Affan Ruslan said...

pendek atau panjang bergantung pada point yang nak sampaikan.'kalau panjang kena lebih kepada penceritaan, kalau fakta panjang2 selalunya org akan bosan

Aretikz said...

Hoho.. Panjang pendek.. mana yg termmpu.. tp kalo bab baca.. mana2 jak.. asal gempak.. ahakz..

Zaer!! said...

Anak bangsat wat pasal!

Anonymous said...

Keep posting stuff like this i really like it

Anonymous said...

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 
zaerr.com