57 Do-Follow Membantu Dapatkan Trafik Percuma?

Salam semua.hehe.Do-follow dapat membantu Trafik percuma? Blog korang dah bertukar ke Do-Follow ke? Kalau belom,korang bace ni dulu k.Sebenarnya aku tak sehebat pakar IT yang boleh merubah trafik dari sedikit kepada terus mendadak.Banyak penjelasan tentang maksud Do-follow ni,tapi aku pilih maksud yang berkaitan dengan pertambahan trafik.Perjalanan dalam dunia berblogging ni masih jauh.Tapi,bagi korang yang nak kan pencapaian terbaik untuk blog korang,cari la ilmu tambahan dalam dunia berblogging ni.Kalau nak di ikutkan,berjuta tips dapat membantu korang dalam pembentukan blog yang terbaik.Aku khas kan entry ni pada blogger tegar je,tapi kalau korang nak ambil sedikit ilmu.Dipersilakan...hehe..

Tapi ape sebenarnya yang dikejar? Dalam dunia berblogging ni,banyak yang mentafsirkan sebagai tempat untuk mencari pendapatan tepi (side income).Bagi aku tafsiran tu kurang tepat.Sebabnye...Macam mana nk jana pendapatan,kalau blog korang tak mesra dengan mana-mana site.Aku setuju pada blogger yang mengatakan blog aku ni tidak mesra dengan site lain.Sebabnye....Aku baru 3 bulan berblogging dan masih tercari-cari identiti sebenar dalam penggunaan laman blogspot ni.hehe.So,kali ni aku nak kongsikan sedikit ilmu mengenai maksud sebenar DO-FOLLOW DAN NO-FOLLOW.hehe.Bagi korang yang da tahu maksud ni,sila zipssss mulut korang k..hehe..

Maksud DO-FOLLOW
Bermaksud apabila seseorang blogger memberi komen dalam blog kita,berkemungkinan besar blogger tersebut mendapat backlink secara Automatik/Percuma.Pastikan blogger tu membuat DO-FOLLOW pada URL blog dia sendiri.Tapi macam mana nak tahu blog kotang tu berkedudukan DO-FOLLOW atau NO-FOLLOW? Nantikan cara ni diakhir entry.hehe.

Bagaimana DO-FOLLOW berfungsi ?
Berfungsi dimana Crawler dalam search engine google akan dapat membaca URL link yang berkedudukan DO-FOLLOW sahaja.Contohnya,Blog aku yang sudah ditukar kedudukan dari NO-FOLLOW kepada DO-FOLLOW,telah membuat satu komen entry atas blog orang lain,mendapati crawler dalam search engine dapat membaca link blog aku dari blog yang berkedudukan NO-FOLLOW.Nampak tak,dari situ korang da dapat backlink secara percuma dan tentunya korang dapat trafik melalui komen yang korang buat.hehe.

Maksud NO-FOLLOW
Bermaksud pencarian robot-robot search engine ini tidak dapat membaca maklumat dalam blog korang dengan erti kata lain,blog korang kurang mesra dengan search engine di google.Tapi ade kebaikan pada blog yang menggunakan kedudukan NO-FOLLOW ni.Sebabnya..Boleh mengurangkan spam yang masuk dalam blog kita.NO-FOLLOW dapat membatasi robot seacrh engine dalam menjelajahi content blog kita.hehe.

Macam Mana Nak Tahu Blog berkedudukan DO-FOLLOW atau NO-FOLLOW?
1. Logging ke Blog.
2.Klik Design pada dasbord blog.
3.Klik Edit HTML.
4.Tick Expand Template Widget.
5.Tekan ''ctrl F'' (FIND) = Korang taip ''nofollow''. 










6.Apabila da jumpe perkataan ''nofollow'' bermakna blog korang dalam kedudukan NO-FOLLOW.
7.Kalau nak bertukar ke DO-FOLLOW,korang just tukar perkataan ''nofollow' kepada ''dofollow''
7.Save Template.

Hehe.macam mana? Korang paham? Sebenarnya,kebaikan dalam penggunaan DO-FOLLOW ni akan menjadikan blog korang lebih friendly dan jugak membantu dalam bertambah PR ( PageRank ) di google site.Hehe.Ingat,entry ni aku khaskan pada blogger tegar sahaja.Aku sekadar berkongsi.Terima kasih kerana membaca.hehe.zas~

Psst~ Aku tak pakse untuk tukarkan status DO-FOLLOW ni,semua atas kehendak korang.Fikir lah yang terbaik.hehe

57 comments:

FloEllen said...

wah..zasssss....sekarang juga akak p cek...hahhaaa

F33Z~Hafizah~cucuatokaji said...

dah cek..takde pon no follow tu...:(
huhu..komen sket :P

Zaer!! said...

Kak Ellen : Hahaha..pi check kak..hehehe.;-)

Zaer!! said...

Feez : La,yeke feez...zaer check ok je ni..hehe..Try lagi..;-)

F33Z~Hafizah~cucuatokaji said...

hahaha..dekat ctrl+f tu kne type nofollow bukan no-follow..

hehehe..baru robot ni jumpe pkataan nofollow tu...neway..thanx banget...dh tukar dofollow :)

mamaafzal said...

thanks! good infos

bOo bOo said...

yeah dah berjaya tukar ke buffalo eh silap dofollow :)

thanks zaer!

Sumandak Kinabalu said...

thanks...
dah tukar tadi ;)

zuk zuhaiza said...

still confuse..

which one is better??

dofollow la erk??heee~~

anyway, thanks for that info.

Nobita Sensei said...

kene tukar sume 'nofollow' ke 'dofollow' dalam edit html tu?

paDel said...

wahh..semudah abc...

Lagenda said...

Mak do follow!!!

apik pehe said...

arghh..
skali lg aku termakan dengan kata2 kau..hahaha

Dark Half said...

do folo jgn x folo
pasni leh share tips SEO yg gempak lg bro ;)

kyle said...

dh tukar, ape perbezaan? aku blurrr...huhu

Suhami said...

ado tigo follow kan?? yang perlu di tukar

nrshasha said...

tq bebyk sebab berkongsi info menarik dan berguna..
moga hidup anda penuh rahmat..
hehehe ;)

Azwandy Bin Muhamad said...

Dah tukar.. Thanks 4 info..hehe...

MHps said...

Dah buat spt di ajar oleh sifu zaer, kita tengok apa perbezaan sblm & sesudah..

xkane said...

aku dah cek guna ctrl+f ada 3 nofollow..tukar suma nofollow p dofollow ke bro zaer :-?

suzie rahman said...

thks zaer,,br tkr ke dofollow!

Hezesuze said...

apalaie skrg jugak weols try tuko ke dofollow....huhuhuhuhuhu

thanks 4 sharing...

phreak id said...

gilerr bessssh punya tips... Baru tau.. skarang gak den tukar..

>>My Latest Entry<<
Blackberry Oh Blackberry!!!

Cik Jari said...

yeah..sy cuba!

Tomato Gurl's Life said...

good info..br cik tom tahu..cik tom dah tukar dofollow sakni..thanks yek zaer :)

Zaer!! said...

Mama : Hehehe..tukar ni atas kehendak ke macam mana?hehe.;-)

Zaer!! said...

Booboo : Yeahh!! jom meriahkan do-follow ni..hehe..welcome!

Zaer!! said...

Zuk : Hehehe..kedua-dua 2 bagus..tapi decide la mana satu yang kamu nk pakai..;-)

Welcome coz sharing k..;-)

Zaer!! said...

Sumandak : Huhuhu..cepatnye kamu tuko..;-)

Zaer!! said...

Nobita : Aah! kalau boleh tukar semua..nnt senang gugel detect!!..huhu

Zaer!! said...

Padel : heheh..semudah defg kan??huhu..Thanks sharing!

Zaer!! said...

Mak : Hehehe..bagusnya omak!! cepat je kan kalau bab trafik ni..huhu..;-)

Zaer!! said...

Apik : Hahaha..xpe apik,ikut kawe bendo molep..ko guano??;-)

Zaer!! said...

Dark : Adehh!! SEO tu pasayah sikit bro..kene ade sifu sendiri kalau nk mengajar ni..hehe..;-)

Zaer!! said...

Dark : Adehh!! SEO tu pasayah sikit bro..kene ade sifu sendiri kalau nk mengajar ni..hehe..;-)

Zaer!! said...

Kyle : Nanti kamu nampak perbezaan bile da tuko yea..;-)

Zaer!! said...

Atok Suhaimi : Aah..better tuko semua..nnt senang gugel serang blog kamu bro..;-)

Zaer!! said...

Sha : Zaer sekadar berkongsi je sha..kalau bagus boleh la kongsi yea!

Zaer!! said...

Azwandy : Thanks sebab sharing ngn zaer k..;-)

Zaer!! said...

MHps : Yeahhh!! nnt zaer nk buat satu entry pasal artikel ni k..tunggu!! hehe..;-)

Zaer!! said...

Xkeen : Aah! kamu tuko semua yea! kalau xjadik cakap ngn zaer..sedia membantu!

Zaer!! said...

SUzie : Welcome suzie..hehe

Zaer!! said...

Kak heze : Yeahhh!! apo lai kak...tuko terus dehh!!welcome 4 sharing yea kak!

Zaer!! said...

Phreak : Huhuhu...xde bagus sangat tips ni..tapi kalau pikirkan trafik silalah guna yea..;-)

Zaer!! said...

Cj : Yeahh!! cuba jangan xcuba yea!!

Zaer!! said...

Cik Tom : Hehehehe...welcom taw sebab sharing ngn zaer..tenkiu bangat!!

Snoop said...

nice share.. nizam pun kurg faham sgt pasal ni..hehehe...

Zaer!! said...

Nizam : Hehehe..paham-pahamkan lah yea.kalau nak dicerita memang xabis..;-)

Pendekar Berkuda said...

haaha..aku dah lama baca ni...tapi tu la..rasanya belum sesuai lagi nak letak menda ni kat blog..hehe...bahaya wo..virus senang bersarang..ekeke..

نورالجنة said...

kamoo..apa bezanya??

zuar said...

nice tips bro..aku dah tukar..aku jmpa 3 nofollow..3 3 aku dh tukar ke dofollow..tq bro.

jom jengok blog aku

18 teknik promosi blog
http://zuarxpdc.blogspot.com/2009/12/18-teknik-mudah-promosi-blog.html

kaizen said...

nak SPAM sikit~ wahahaha

kalau nak tahu blog korang dofollow atau tak usha entry bawah nih

http://www.kaizenshinobi.com/2010/09/dojo-klasik-dofollow-korang.html

kat dalam tuh ada link untuk install software untuk firefox untuk usha blog sape yang dofollow blog sape yang nofollow...

MuJE said...

aku pon dah buang nofollow tu... aku moderate komen pakai disqus..hehe

ishak said...

blog kita dah lama mengamalkan dofollow. sape2 yg tinggalkan komen kat blog kita akan dapat backlink percuma. tu jelah cara saya nak appreciate blogger2 yg tinggal komen kat my post.sape2 yg nak dpt backlink tu cept2lah tinggal komen kat blog kita yer :)

PutraRocker said...

menarik!hahaah

yahaya said...

janji url boleh masuk pada komen dpt backlinks.

Izamir Ridzwan said...

dah tukar ke dofollow..heheh tq

 
zaerr.com