37 Maksud disebalik nombor '7'

Salam semua.hehe.Nombor 7? Ape yang menarik ke tentang nombor 7 ni? Kenape tak nombor 1,2,3 ke? Takpon nombor nombor 100? hehe.Mesti ada diantara korang mempercayai bahawa nombor-nombor ni mempunyai maksud kepercayaan sendiri,bagi aku,nombor '7' ni memang familiar didengari dalam kehidupan seharian.Contohnya,1 minggu mempunyai 7 hari,Umur manusia meliputi dalam 7 peringkat,Kehamilan pada usia 7 bulan,si janin sudah dalam keadaan sempurna.Banyak perkara menarik mengenai nombor 7 ni,tapi korang tahu ape makna disebalik nombor 7 ni?So,jom kongsi ilmu dengan aku mengenai Makna disebalik nombor 7 ni..hehe..zas~


1. Allah menghias udara ini dengan 7 lapis sebagaimana Firman Allah dalam surah An Naba' Ayat ke-12.
Diterangkan dalam surah tersebut = Langit terdiri dari beberapa lapisan yang dimulai dengan air,embun,besi,perak,emas,mutiara dan mira delima.Setiap satu lapisan berjarak dalam 500 tahun.

2. Allah menghiasi langit dengan 7 bintang.
Bintang yang dimaksudkan,Zuhal,Musytari,Marikh,Syamsu,Zahra,Athorid dan Qamar.

3. Allah menghiasi NERAKA dengan 7 tingkat dan 7 pintu neraka.
Neraka Jahannam,Sa'ir,Saqar,Jahim,Huthamah,Ladho dan Hawiyah.Allah juga menghiasi nerakan itu denagn 7 pintu.

4. Allah menghiasi Al-quran dengan 7 surah yang panjang dan 7 ayat pada surah Al-Fatihah.

5. Allah menghiasi manusia dengan 7 Anggota badan.
7 anggto yang dimaksudkan ialah,manusia mempunyai 2 tangan,2 kaki,2 lutut dan 1 wajah..Kedua-dua belah tangan untuk berdoa,2 kaki untuk berkhidmat,2 lutut dengan duduk dan wajah untuk bersujud.

6. Allah menghiasi umur manusia dengan 7 peringkat.
Antara peringkat yang telah ditetapkan Allah, Tahap radhi (menyusu), Tahap fathim (disapih), Tahap shabiyyi (bayi), Tahap ghulam (kanak-kanak), Tahap syaab (pemuda/remaja), Tahap kuhul (usia dalam lingkungan 30-50 tahun) dan Tahap syaikh (masa tua).

7. Allah menghiasi 7 ucapan dalam Kalimah Syahadah.
Laa Ilaaha Illaa Allaahu Muhammadar Rasuulu Allah ( 7 ucapan merangkumi 1 ayat besar Kalimah Syadah)

~TAMAT~

Hehehe,maca mana? Sungguh menakjubkan kejadian nombor 7 ni.Sebenarnya banyak lagi perkara menarik yang terdapat pada nombor 7.Contohnya...7 hari kematian dan sumpah 7 keterunan,tapi kenapa nombor 7? Hurm.aku sendiri pon kurang pasti jawapannya,tetapi mesti ada maksud tersirat kan? Hehe..Renung-renungkan..zas~

37 comments:

najihah sahami said...

yeah..dan terkini..malam tujuh likur...hahaha

Zaer!! said...

Mish : Huhuhu..zaer baru nak tulis kat entry pasal malam tujuh likur..hehe..Thanks mishh!!

ejum said...

sngat menakjubkan zaer..

Zaer!! said...

Ejum : Wahh! sangat menakjubkan..huhu..ade lagi bro..tapi sebagai permulaan..ade part by part..cewah!!hehehe

taqie said...

bgsnye.. nice info.. nnt nak tawen tarikh 7 ribulan 77 r..ade tk agak2? hahaha

p/s : suke post mcm ni..dapat ilmu :)

Zaer!! said...

Cik Taqie : Hahahaha..da larik tajuk ni..hehe..boleh..asalkan cik taqie semua boleh..hehehe..;-)Thanks!!

n4dh!3r4 said...

subhanallah.. byknya pasal no 7.. tp no 7 mmg no peberet nad sbb nad lahir bln 7. hehe :D

n4dh!3r4 said...

eh baru perasan la. komen nad tadi yang ketujuh. suka suka!! :D

tiefazatie said...

zaer!full sdh nie..lala

n4dh!3r4 said...

betol2.. sb sudah full..huhu

icee-yah said...

sesenugguhnye ic happy dgn no 7..my besday:)

Afiq said...

7 is me peberet number..because sy lahir dlm bulan 7..ehehe

Zaer!! said...

Nad : Yahoooo..nad comment yang ke-7..tahniah!! nnt amek chokie kat zaer k nad..hehehe

Zaer!! said...

Ifa : Wahhhh..suda full!! xleh jadik ni..hehehe..;-)Thanks!!

Zaer!! said...

Icee yah : Hehehehe,yeke,ala....cemburu ni..hehe..;-)

Zaer!! said...

Afik : Oic...xingat..huhu..memang ada lucky ni.;-)

suzie rahman said...

haa bufday suzie bln 7! ader ong! hik3

Zaer!! said...

Suzie : Hehehe..yeke??ade ong ni suzie..huhu..;-)

❤フィザAzhafizah said...

saye memang suke no 7..sebab 7feb saye dilahirkn (:
join giveaway jom

miss faten said...

Tujuh ;)
Setiap nombor itu punya keajaiban tersendiri. MasyaALLAH :)

gnesop.com said...

nice info.. thx

Ikram said...

wah ,
kat sekolah pun cikgu ada cerita tentang ni ..
bytheway , thnx for the info

ozzy said...

good info zaer..thanks krn berkongsi

azim said...

till now azim tk tahu nape mesti guna numb 7 :)

Tunku Abdul Rahman pun, laungkan MERDEKA sebanyak tujuh kali masa kt Stadium Negara 31 august 1957

S..U..D..@..I..S said...

tq info..goog 4 sharing

six.september =_= said...

suka no 7 sebab jersey Baddrol Bakhtiar no 7 *gedik*

tak suka no 7 sebab player bolasepak yang berjersikan no 7 selalu bajet hot contohnya CR7

tapi paling suka no 8..hihi

pu3mas89 said...

Wow..bes entry nie..baru mas tau la.. amazing jugak no 7 nie kan?

mas mmg suke no 7..zaman skool dulu mas siap ade besfren 7org lagi.. nama group kiteorg..

"DBT -->> DRAGON BALL TEAM"
sebab ade 7org member la kata kan.. hahahaa

hmm nanti time hantaran mas nak letak angka 7 jugak la. THANKS zaer sebab bg mas idea.. =) hihi

Wan_hazel said...

salam lebaran...dkesempatan nie wan nak ucapkan salam kemaafan ..selamat hari raya...maaf zahir dan batin..ade ke batin??hhehe..

Wan post kat ruangan komen entri ..so tak kan hilang...salam aidilfitri..

Long Haffiz Long Hassan said...

hebat2..

kisah London hanya di http://coretanperantau.blogspot.com

Long Haffiz Long Hassan said...

hebat2..

kisah London hanya di http://coretanperantau.blogspot.com

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

good info. huhu. baru tau~ huhu. tenkiu2.

NiNa' said...

7 tu mcm special cikit kan....

krole said...

wuahhhhhh!!!besnyeee..tq zaer...

dak eina (◕‿◕) said...

thnx 4 sharing ;)

AiDa AzRyN said...

thanx 4 de info~

Anonymous said...

miks mitte:)

Anonymous said...

lately ni aku asyk dpt signal dgn no 7.... dont wht it means..

 
zaerr.com