42 Tutorial - Buang Page Element Fixed

Salam semua.2 hari tak menulis.Sibuk dengan kerja buku log yang bertimbun.Maaf k bagi korang yang meroyan dok cari aku sehari dua ni.hehe.Aku betul2 tak sempat nak terjah korang.Masa amat mencemburi aku.Semalam,sempat gak aku siap kan header untuk Afiqbukhari,katenye nak header yang simple mimple,so,amek masa 10 minit untuk siapkan.huhu.Just simple n nice.Nice ke? haha.Aku ni bukan pakar grafik n animation ke ape,just buat sekadar termampu.Kalau nak freelance job dengan mende2 camni,kompem lari bidang.Dari electrical terus jadik graphic designer.Wah! malas kodoi.haha

Balik pada tutorial.Korang paham tak tajuk tutorial atas tu ? Sebenarnya aku pon pening nak letak nama ape untuk tajuk tutorial ni.Tapi tutorial ni jarang aku jumpe dalam mana2 blog,kalau jumpe pon nasib n rezeki korang.huhu.Agak2,korang masih tak paham lagi kan? Takpe2,korang just tengok gamba ni.


Ok,pada widget ''About'',''Ad Sense''dan''Top Tab'' tu mungkin sukar untuk dibuang/remove,sebabnye designer template tu da tetapkan (Fixed) dalam sesuatu penggunaan.Selalunye kalau korang upload mana2 template luar dari kilang blogspot,kompem ade mende alah ni kan? So,macam mana nak buang widget tu? Senang giler.haha.just tuka satu perkataan korang da boleh buang widget tu.Nak tahu camne? Jom ikut step ni.

Cara untuk Remove Widget Fixed

1.Login Blogspot > Design > Edit Html > Tick Expand Widget > Ctrl F > Cari nama widget yang fixed tu,contoh ''About''

2.Bile dah jumpe perkataan tu,korang akan jumpe seperti gambar ni :

Klik Untuk Paparan Jelas

3.Ape yang perlu korang buat lepas tu ?
  • Tukarkan perkataan '' TRUE '' kepada '' FALSE ''.
  • Pada bahagian nombor 3 tu,korang just buang perkataan yang aku bulatkan.Kekadang perkataan tu mengikut jenis template yang korang guna.Ada template yang takde,dan ada template yang ade perkataan tu.Jelas? Kalau tak jelas,tengok gambar ni.


4.Klik Save n Done! Pergi ke bahagian page element untuk remove widget.Ulangi langkah sama untuk widget yang fixed tu okie

END

Jelas? Mudahkan? So,harap2 pada yang bertanye tu paham dengan tutorial ni.huhu.Terima kasih kerana membaca.zas~

42 comments:

nazirulhazwan~ said...

ko siapkan buku log ker siapkan entry baru bai.haha

cik miera said...

zaer..!!! thanks sgt..haha.mmg carik yg ni...thanks a lot

suffer8zine said...

kalau aku trus del kat html bro

Terkini : Seluar Dalam Kalis Bom | Ini Fakta Bukan Auta | GIVEAWAY Lumayan

Ain Zulaikha said...

nazirul : betul tu... hahahhaa..

Zaer!! said...

@nazirulhazwan~Hahaha..due2 aku hantam ni bro!

Zaer!! said...

@cik mieraWahh! ade yang carik.cantek.hehehe..;Welcome miera.;p

Zaer!! said...

@suffer8zineTu la.aku lomah sikit bab2 coding tu.kang tak pasal2 kene buat baru.hahahaha..;p

Zaer!! said...

@Ain ZulaikhaHehehe.pakat ke ni ain oioi! hehe

najihah sahami said...

err..awak, kalau kat blog saya tak de tapi saya nak buang jugak camane ek?tutorial pliss! haha.

Gayahspears said...

yeah!! da tau.. maceh2 pokcik zaer!!! jasa mu dikenang~

eiela said...

bagus info nih, jarang jumpa lagi pasal nih.

Latest Entri :
Blogwalking Diganti Dengan Bloglarian

mia said...

waaa zaer..tq for sharing dis ek..ehhee

Afiq Bukhari said...

JOM JOIN SEGMEN BARU NI - BlogLarian

Cik Jari said...

hebatla zaerr

apik pehe said...

huhu..patot laa..menyemak je dalam blog apik..benda mmg xnk..tp xleh buang..hehehe

pN.rOs said...

huhu.... naseb bek template i mmg da takde mende ni ehehe

dak eina said...

thnx 4 sharing zaer...:)

Belalang Hijau said...

owh!
agak bagus tutor nih...
bagus2...hee

♥-- emieysandra --♥ said...

thnks sharing..;)

Yui_Wani said...

Okeyh! Okeyh! :3

eRza farEeha said...

kamu ditag..:)

nur 'afifah :) said...

cantik kot header baru afiq..!! :)

Pendekar Berkuda said...

..hadoi...tak best betul la ang ni... >60 hits sejam?? melampau2 ni...bak sini separuh...haha...

Lagenda said...

ko pun sama! Hahaha

RedBoys said...

wah. cayalah zaerr aka sifuku.
skrg dh pandai edit blog. lawa. rb suka.
huhu. nice tutor zaer.

NuSaNa NoSa 91 said...

wah3~ tutorial yg jrg jumpa.. selama ni keen cari gk cara nk wat nih.. thanx yep zaer~~ lain kali ajar lg~~ hik3~ ^_^

suka_haha said...

oo.. baru matdin tahu hehe..

jemput ke sini ye

Firdani said...

senang nye nak buang..hehe..eh buat header 10 minit je?mmg hbat la zaer...;)

Tomato Gurl's Life said...

bagus tutorial ni sbb xsemua org tau kan cam mana caranye..

Pendekar Berkuda said...

zaer....

...aku nak font canggih..ang buat header tu mantap skit...font kasi gempak..tapi aku taknak kaler merah....haha..

diana said...

wah..
rajin la zaerr buat tutorial
sekarang ni..
makin hebat nih..
terima kasih..

Pendekar Berkuda said...

zaer..

3 kaler utama adalah Ungu macam kat header aku tu.... pastu putih...pastu Oren...takpun warna tanah...

....kalau ang boleh buat transparent mcam ang ni lagi aku suka ...haha... apo kojo...

Pendekar Berkuda said...

okay...dah siap roger aku...haha...

nkara said...

amik masa nak paham ni bro..
maklum la kurang pandai bab2 IT ni...hehe

Seri Bahasa said...

template seri banyak masalah bila check di W3C HTML Validation. masalahnya seri tak tahu mcm mana nak selesaikan masalah tu.

Miss Yaty said...

menarik tutorial ni. tapi tak tahu plak yang tu element fixed rpenye. hihi..

nak tanya ley?

zaer taw tak cara nak letak link older post kat blog macam mane?

sebab template blog yaty takde older post. huhu

Cikbelog said...

aha..ookei2 paham dah..heee

khaiyisah husna said...

terima kasih.dah lama cari mcm mane nk buang benda semak tu...huuuu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

the basic one pun i masih teraba2, inikan pulak main coding:( btw, thanks for the info zaer!!!

Omu Rice said...

masih kekalkan template lama...malas nak tukar sbb kene main coding...pening kot..

Anonymous said...

Pikir saya akan komentar dan mengatakan tema rapi, apakah Anda membuatnya sendiri? Benar-benar luar biasa!

Naqib Mohamad said...

thanks bro! sangat2 membantu

 
zaerr.com