19 Tutorial-Buat Text Shadow pada Title post.

Salam semua.Harini takde nak bebel panjang2,just tepek tutorial pastu sambung buat keje sementara tunggu semayang jumaat.Tutorial kali ni sangat mudah bagi korang yang nak kan keceriaan dalam penggunaan tulisan pada blog korang.Tak kire pada bahagian title post entry ataupon bahagian sidebar.Ingat,tutorial ni just tambah coding untuk menampakkan shadow dibelakang tulisan korang tu.Detail? Kalau kurang jelas,jom usha gamba ni.

Klik untuk tumbesaran.

Nampak? Bagi sesiapa yang mempunyai masalah rabun dekat tu,mungkin kurang jelas,sebab shadow ni ala-ala blur gitu.haha.Dah2! merepek lak.Cara cukup mudah,korang just gunakan coding bawah ni sebagai coding utama bagi shadow.


Penggunaan Text Shadow pada Tajuk post entry 

1.Login blogspot > Design > Edit Html > Tick expand widget > Ctrl Find > cari perkataan h3.

2.h3 ni bermaksud coding bagi Title post,dan biase terletak pada bawah coding .post .Cari coding yang bersama/bersedudukan dengan h3.

2.Detail? Meh tengok gamba ni.
4.Lepas tu,dibawah code colour yang terdapat dalam coding tu,korang just tepek code ni :

[   text-shadow: -2px -2px 3px #747170;   ]

5.Ingat,letak coding diatas ni kat coding yang ade code h3 sahaja.Detail? Meh tengok ni.
6.Korang bleh ubah code colour bagi colour shadow ape yang korang nak.huhu.Klik preview dan save.Done!


END

Jelas? Mudah kan? Just tepek coding dah siap.hehehe.Aku nak pi sambung buat keje sekolah.Terima kasih kerana membaca.zas~

19 comments:

najihah sahami said...

huwarghh..cam simple je tutor u ni. menjadi ek??hak2..thnx for the sharing!!

suffer8zine said...

yeahhh terbaekk bro!

Terkini : Orang Utan Paling Gemuk

diana said...

cantik...
buat kerja sekolah ke..
tidur..??
hahahah

Alya-Amor said...

wordpres pulak macam mane pokcik zaer??? tulun ajar mokcik ley tak???
hahahahaha

hamzah ian said...

apa kata lu ajar gua camne nak dpt Be.. lu mcm terer je

dak eina said...

kesian pulak bce komen hamzah tuh..haha share sikit zaer!! kaya betul zaer ngan BE...hak hak...xnk buat tuto nie..text shadow xlawa :P

Ain Zulaikha said...

thanks buat tuto..

Yui_Wani said...

Sudah Yui bwat! xD

Lagenda said...

ptt la senyap je sejak 2 menjak ni..wat tutorial n buat keja sekolah yek!

Bagus anak mak nih...

aibaks said...

tak berat ke kl buh shadow bro?

Omu Rice said...

wow..makin menarik blog zaer...tutorial pun cam simple jer...thanks...sharing.

NuSaNa NoSa 91 said...

wah3~ zaer dh mula wat tutor.. cam senang la.. pas exam, keen mcm nk cuba!! skrg ngah tension2 lg.. ha3~ ^_^

M a W a D D a H said...

patut la mcm cantik je blog zaer..ade shadow rupenya...

sempoi....

anamizu said...

shadow master!!! ^^

Tomato Gurl's Life said...

menarik tutor ni..terbaik la zaer.tp cik tom xbpe nampak gak shadow tue..konpem rabun..hahaha

p/s; seminggu cik tom tak online..skang sesi balas jejak entry+komen :)

apik pehe said...

huhuh..menarik..tp skang ni apik pon xder mase sgt nk ubah2 blog

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

eeeeemmmm nak ambik take note supaya tak lupa... cuba try test lepas ni thanks yeeee.... dah banyak tunjuk ajar sifu

Cikbelog said...

Akanku cuba try test tutorial ni suatu hari nanti :D

MISSH CHIORIKA said...

da bjye ! tenx 4 sharing . .

 
zaerr.com