38 Blog Indonesia PR Tinggi

Salam semua.hehe.Treettttt.Jam tepat pukol 5.13 pagi,baru terhegeh nk cari mood untuk update entry.Mood da larik disebabkan kuat makan maggi malam tadi.So,berputar la aku mencari idea dalam laci incik google.Pagi ni,terkejar lak nak cari tips n triks SEO,semua aku geledah yang ade kat google.Tapi satu pon tak kene,bile search,banyak blog yang datangnya dari blog sempadan.Sedih teramat,tapi takpe,still cari keyword lain.Aku bertukar kepada keyword tutorial blog,namum hampeh,sama result seperti search yang dicari tadi.

Geledah diteruskan dengan keyword yang agak mantap,aku cube ringankan jari untuk taip Cara mencari keyword.Agak exited masa tu,harap ade la site yang datang nya dari negara MALAYSIA.Tapi usaha hanya sia-sia,kebanyakkan yang aku jumpe datangnye dari halaman negara sempadan iaitu negara Indonesia.PR (PageRank) dorang memang tip top,korang cari la ape2 yang berkenan dengan dunia blogging ni.Memang SEO akan paparkan pada halaman utama.Aku memang giler pada tips n triks yang ada dalam dunia blogging ni.Satu-satu aku cari dan kaji,tapi kebanyakannya aku kongsi dengan blogger sempadan.Aku tak boikot,aku tak jadik paparazi,tapi aku usaha untuk berkongsi ilmu dengan dorang.Mungkin dorang ni banyak pengalaman dalam dunia internet.Tak salah kalau aku berkongsi.hehe

Kalau da minat,semua sanggup nk buat ape2 kan,so,aku sanggup print screen untuk kongsikan dengan korang semua.zas~




Korang klik untuk Tumbesaran image

Hehehe.macam mana? Kalau korang nak try carik keyword lain,sila la.Aku bukan nak lebihkan blogger sempadan ni,tapi just nak berkongsi ilmu,bodoh kalau aku g cari pasal dengan blogger sempadan ni kan?.hehe.Pada border yang aku buat dalam gamba atas ni,tu semua website/blog/Wordpress yang datangnya dari negara sempadan.Cari la ilmu selagi terdaya.hehe.Terima kasih kerana membaca.zas~

38 comments:

RedBoys said...

yup.. kalau berkaitan blogging memang blog Indonesia yang banyak terpapar d front page Google.. hurmm.. itu je nak cakap..

p/s : komen dr aku kali yang terakhir.. selamat tinggal dunia blogging..

Seri Bahasa said...

sebenarnya blogger indonesia bila mula blogging mereka belajar seo dulu dari bloger senior.

seri pun mula blogging kat indonesia dan banyak belajar dari bloger senior sana. selama 8 bulan hasilnya blog seri dapat pr4.

sedangkan bloger malaysia jarang menitikberatkan soal seo sebab tu waktu mula2 seri blogging di malaysia seri terkejut ada blog yang dah lebih 2 tahun masih pr 1 atau 2.

Robot | Sakti said...

mantaplah seo blog indonesia.
tak sangka pulak.
kita nyer bile mau mantap?

+___+

Lagenda said...

bagus la gitu zaer..mecari ilmu dan sahabat selagi terdaya!
Syabas betey!!

AJ said...

mmg dah biasa mcm ni..search jer mesti indon punye web or blog kuar hehe.. tp bgusla dowang..

Cik Jari said...

bro yahaya tuh dari indon gak ke?
hehehe..


paham bahasa indon,enggak nih? :)

baguslah,menuntun ilmu sampai ke negara China...singgah sebentar di indon..esok sambung lagi mendayung... kan? :)

suffer8zine said...

tau x pe la bro, rate2 aku search pasal tutorial ape semua ni tgk2 baris 1,2 blog endon , dasat x dasat tapi tgk la penduduk dieorg ramai, tu yg mybe ramai yg masuk

Aretikz said...

Mana yg baik kita amek.. perkongsian ilmu kan.. xkan nak tolak.. sya stuju dgn bro.. hehe..

Gayahspears said...

wah.. baguslah info ko nih zaer.. aku suke`.. susah payah ko print screen kan.. uwaaaa :( terharunyer aku...
aku da bg sampah kat komen ko~zasss (sesi baling sampah) huhu

si biskut said...

ya dulu mula2 aku banyak amik dr indon.tapi kat tempat kita Bro Yahya kan dah ada.malah awek Ceeramon pon ada buat tutorial.Apapun mana2 pon boleh.

Affan Ruslan said...

Mari belajar SEO.

1. Ko salah gak bro, perkataan trik tu tak silap aku, memang bahasa indon.
Tapi yang lain2 mmg aku setuju, tapi fakta ko pun tak berapa tepat gak.

1. Byk gak blog2 popular indon, alexa die mantap gila, tpP PR 3 je. Tu setakat yang aku tau lah, dulu pun aku rajin usha2 tutor

Affan Ruslan said...

@Suffer8zine: cabar je diorg tu, buat tutor byk2. Hehe.

najihah sahami said...

sama2 zaer..mish dah baca dari a sampai z...tp still menung..cz xpaham..hak2...

DaRa MaNiskU said...

kbykan mmg blog dr indon kt atas..bgus tul seo diorang..ktggln lh kiter..

Heidi Shafiq said...

mereka lebih ramai cendikiawan..

Fantastic Ajane said...

ni FA pun stuju zaerr..... dulu masa mula2 berblogging pun bantai je baca blog tutorial kwn kita dr seberang..:) nasib baek slalu tgok cita indon..:)

krole said...

wuahhhh dasyat2 shoutbox pnoh r bro ngeee~nice en3 bro...sharing is caring heheheh...

Zaer!! said...

@RedBoys
Salal kawan ku yang sejati.mana mau pegi RB?kamu kan sifu dalam blog ni.sape lak pasni nk bagi guide kat zaer pasal blog..hurmm.

Semoga rb hidup bahagia disamping kerjaya baru.hehe

Zaer!! said...

@Seri Bahasa
Thanks seri.yeke? hurm.biase la,blogger malaysian ni lebih pentingkan trafik,keyword dan blog.hal2 seo ni mungkin dorang tak amek berat.sebab,blogging untuk enjoy.huhu.

Nanti leh la zaer blajar ngn seri yea.hehehe.;-)Thanks yea.

Zaer!! said...

@Robot | Sakti
Hahah.tu la bro.indonesia ni kalau bab2 blog segala bagai ni.memang top! hehe.;-)Kiler?ntah la labu..hehe.Thanks bro!

Zaer!! said...

@LagendaOmak,nnt kalau ade ilmu yang terselit tu,kiter kongsi yea,hehe.bagi top blog mak.hehe.;-)

Zaer!! said...

@AJ
Yess Aj.Tol tu,search je pape mengenai blogging ni.semua blogger indon pegang.hehe

Zaer!! said...

@Cik Jari
Hahaha.yahaya tu sini la cj.Cj berpantun erk?nk balas boleh?hehehe.;-)

Zaer!! said...

@AretikzThanks bro.kongsi la ilmu selagi terdaya jiwa raga.hehehe..;-)

Zaer!! said...

@Gayahspears
Kuang hajo gayah! ko sampahkan entry aku ni yea?haha.Its okie.ko nk buang bape banyak pon ikut suka la gayah.hehehe.;-)

Zaer!! said...

@si biskut
Hahaha.yahaya naik lagi sini?huhu.banyak sangat blogger kiter yang buat tutorial,tapi PR dorang xcukup kuat tuk bersaing dengan blogger sempadan.hehe.;-)

Zaer!! said...

@Affan Ruslan
Hahaha.ko ade je affan an?iyo,salah guwe ma.hehehe.;-)tapi try ko search Mari belajar seo?ape yang kluar?blogger mana yang masok lu?hah!hhehehe.sama je kot bro.hehe

Zaer!! said...

@najihah sahami
Sayammm xpaham yea.meh nk bagi paham! cepat bukak terlinga besar2! nk jerit!!hahaha..;-)

Zaer!! said...

@Heidi ShafiqYess..dan mereka da lama berblogging.cakap je ape2,kompem die ni tahu.hhe

Zaer!! said...

@Fantastic Ajane
Hehehe.nasib baik kamu paham kan bahase indon.tu la,addict sangat ngn BBC..hehehe.;-)

Zaer!! said...

@kroleHuhuhuh..sori2.penuh ke?adess.tulun saya.hehe

Tomato Gurl's Life said...

memang betul zaer..ciktom pun suka google cara2 nak naik trafik dan seo skang ni..baru nak cuba belajar..semua tutorial dari negara jiran..nak faham sgt bahasa diorg tue susah sikit..tp diorg pnye tutorial mmg tip top..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

best kn klu dpt UV tanpa BW huhu =)

fiq said...

aper benda pun cari mesti dapat yang indonesia dulu tau..kat malaysia ni maklumat skit sangat..tak paham pun bt2 paham la bahasa dorang sebab nak belajar punya pasal...;)

yahaya said...

saya masih baru lagi dalam bidang ni.bukan nak lawan sesiapa.masih lagi belajar dan belajar.

Wanzie said...

betul bro... tiap kali search mesti web sempadan yg tinggi.... sama2 kita naikkan raking malaysia lak

daradotcom said...

lagi pon xberapa pandai sangat bab PR2 ni... apa lebihan pada PR nie.. zaerrr?

healthcare said...

hard to get PR1-3 =.= mine also PR0 T_T

 
zaerr.com