22 Tips Mencari Idea Penulisan Artikel..

Salam semua..hehe..Tips penulisan Artikel? Bagus sangat ke aku ni,sampai nak bagi tips kat orang menulis artikel.hehe.*aku sekadar berkongsi*.Seperti mana yang korang tahu,penulisan artikel ni memainkan peranan yang penting dalam sesebuah blog.Mana-mana blog yang korang singgah mesti ada artikel yang hendak dibaca,lain la kalau blog tu bertujuan sebagai blog bisnes,artikalnya semuanya gambar produk.hehe.Aku percaya,ade sesetengah blogger kat luar sana tu meti ada masalah dalam penulisan artikel ni kan? Sebabnya,kemungkinan mereka ni kekuragan dan kekeringan idea untuk menulis artikel.Ade tu,sampai sebulan baru nak update enrty baru.hehe.So,tak kisah kalau aku nak berkongsi tips dengan korang.hehe.


1.Idea Ada Dimana-mana


Bagi aku idea ni ade dimana-mana.Cara yang paling dekat adalah korang cube tumpukan perhatian terhadap objek atau apa sahaja yang terdapat dalam persekitaran korang.Dengan berbuat demikian,kemungkinan korang dapat mencetus idea untuk menulis tentang perkara yang korang lihat tu samaada dalam bentuk pendapat,persoalan ataupon perbincangan.


Sebagai contoh,disebelah kanan korang terdapat sebuat gitar. So,ape yang kene korang lakukan,korang tulis ape-ape yang berkaitan dengan gitar tersebut.Contohnya :


1.Bagaimana corak permain gitar para pembaca
2.Tips untuk mendapatkan mood semasa bermain gitar
3.Idea untuk membuat sesuatu lagu yang berkesan


So,dengan adanya tajuk diatas,secara automatik korang dapat mengolah idea dalam bentuk penulisan artikel.


2.Menulis Idea yang Terlintas Diminda


Sebenarnya minda kita ni sentiasa mencetuskan idea-idea yang hebat.Bagi aku,cara ni lah yang paling baik bagi korang yang dalam dilema untuk menulis artikel.Dalam masa yang sama jugak,korang tulis je ape-ape yang terlintas dari minda korang*tulis macam buat karangan bahasa melayu*.hehe.Tapi,jangan sesekali korang baca dulu ayat yang korang tulis sebelum ni,bile dah siap menulis artikel tu,baru korang olah untuk menjadikan artikel tu menarik dibaca.Tapi kenape perlu tulis dulu sebelum baca? Ok,Idea ni datang sekali sekala dan sering  bertukar,so,ape yang perlu korang buat,korang tulis dulu ape yang korang pikirkan..


3.Menggunakan Internet Sebagai Alat Pencetus Idea


Memandangkan kita semua sentiase menggunakan internet dalam kehidupan seharian,teknik ni amat berkesan bagi korang yang nak mendapatkan idea dalam penulisan artikel.Ape yang boleh lakukan? Melawat forum-forum yang berkaitan,melayari direktori artikel,melayari berita isu-isu semasa dan jugak melayari blog-blog orang lain.Dengan cara ni,dapat membantu korang dalam menjana idea penulisan dimana korang boleh mengolah kembali penulisan-penulisan yang sedia ada.Tapi,korang jangan lupe untuk letakkan sumber dari mana korang dapat artikel tu..hehe.


Hehehe,macam mana?korang dapat tak ape yang aku nak kongsikan ni? hehe.Aku sendiri pon mengaku yang aku susah nak dapatkan idea penulisan artikel ni.Kalau ade idea yang datang mencurah-curah macam air hujan tu,mungkin aku akan kongsikan idea tu dengan korang.hehe.Selamat memcuba!.zas~

22 comments:

ejum said...

tips bagus ni..susah benor nak dpat idea oo..hehe

Zaer!! said...

Ejum : Thanks bro,same la macam aku sebelum ni.Tapi skng ni da senang nak dapat idea..huhu.;-)

Afiq said...

yess memang tips yg bagus lagi tepat haha.. kalau xde idea sangat, renung satu benda tu lame sampi tetido.. ;p

Zaer!! said...

Afik : Betul2,kalau da payah sangat renung je lame2 kat objek 2,kompem dapat idea baik punyer!..hehe..

misyamissyou said...

like this post! ckp pasal tutttt pun jadi ape..entry gak..hehee

Zaer!! said...

MIss : Hehehe..cakap pasal ape yerk??nak tahu jugak ni..plizzz!!

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

wahhhhhhhhhhhh ade tips menulis artikel ni yg nk blaja ngn otai =)

Zaer!! said...

Miss : Hahaha..otai sangat miss..zaer pon tengah blajo ni miss..moh le sesame..hehe.;-)

M a W a D D a H said...

idea zaer yang ngetop..boleh dipraktikkan...:)

NuSaNa NoSa 91 said...

erkkk~ klu renung menda tu lama2, xmeletop k?? xkuar laser dr mata kn?? hohoho~ ^_^

Myzul said...

salam..bagus info ni. thanks

Zaer!! said...

Adah : Sila la praktikkan k adah..hehe..:-)

Zaer!! said...

Nusana : Hahahah.tenung je lama2,bia sampai juling mate 2..kan senang la nk dapat idea..;-)

Zaer!! said...

Myzul : U r welcome myzzul..;-)

taqie said...

thanks share. tapi idea tk sebernas zaer r.. :p

Zaer!! said...

Taqie : Adehhh!!..zaer pon mana ade idea yang bernas ni..kalau ade,ade la cik taqie..hehe..just sharing je ni..huhu..

Yiedpozi said...

tips bagus nih.. bole dipraktikkan...

kalau aku xde idea nak update blog, aku akan update pasal isu semasa.

Zaer!! said...

Abg Yeidpozi : Thanks bro..moga2 kite dapat berkongsi idea sesama blogger..keepitup!

wannurfazrini said...

apabila cikgu mengajar . hehe :D

Zaer!! said...

Wannur : Hahaha..cikgu??sape2..nk belajar jugak cikgu..hehe..;-)

Oong-ong said...

hohoho..pernah gak kebuntuan tuk menulis..thanks 4 the info

Chaon Cornerz said...

selalu ade je idea yang terlintas difikiran.. tapi bila nak menulis entri semua hilang.. so catit la kalau ada idea tue.. kadang2 orang tue idea banyak tapi tak tahu macam mana nak bermula.. bergantung juga pada kerajinan seseorang..

Tips yang berguna.. harap lebih ramai yang memahami dan menghayati sesebuah penulisan..

 
zaerr.com