24 Al-kisah Fesyen Designer Edisi Raya.

Salam semua.hehe.Genap seminggu je lagi! Kenape zaer?? Kita semue akan menyambut hari kemenangan setelah sebulan berjuang dalam menyempurnakan salah satu rukun islam bagi seluruh umat islam didunia.Wah! Nak raya dah ke? Korang da 'prepare' untuk sambut hari lebaran ni? Baju raya? Kuih raya? Duit raya? semua da siap ke? hehe.Amin,Alhamdulillah persediaan aku kali ni memang tepat pada masanye,sekali shopping semua aku sapu,tunggu nak raya je ni*excited lak ekau zaer*.hehe.

Nak dijadikan cerite.........Tadi,selepas balik dari solat jumaat,sempat aku layan radio era,ade la terdengar satu babak raya ni.korang nak tahu ape yang aku dengar? Ok2..korang bace olahan cerita aku ni dalam bentuk penulisan.hehe.zas~

1 Ramadhan yang penuh kesyukuran....seman a.k.a Fesyen designer baju melayu.

Costumer : Asslamualaikum abang seman,sibuk nampak harini ?kalu yea pon,mai la gosip-gosip sikit.hehe.

Seman : Waalaikumussalam razif,apo la ekau ni,bulan puasa pon nak tambah dosa.Astagfirullahalazim!! Apo hajat ekau datang ni?nak buat tempahan baju ke?bak mai la kain tu,pastu tinggalkan note ukuran baju kat atas meja.Aku sibuk ni.

Costumer : Wah,tak dan apa-apa lagi abang seman da tahu hajat razif ni,ok2,razif letak note ukuran dengan kain tu atas meja ok.balik dulu abang seman.Kalau da siap halo-halo k bang seman.Salam.

Seman : Ok razif,wasalam..

5 Ramadhan yang penuh kesyukuran...seman a.k.a Fesyen Designer berdiolog dengan isterinye.

Isteri : Bang o0o bang! Gayah nak tanye ni,macam mana dengan baju kebaya Gayah? Abang da siapkan ke? Tak sabar nak pakai baju buatan air tangan abang ni.hehe.Beruntung gayah dapat suami yang pandai menjahit.hehe.

Seman : Owh gayah! Baju-baju tu semua dalam proses nak dijahit.Buat mase ni banyak tempahan la gayah,abang tak sempat nak buatkan baju gayah tu.Maafkan abang ok.

Isteri : La,taknak-taknak...Gayah nak jugak abang siapkan baju gayah tu!! nak jugak!

Seman : Isk awak ni,kalau yea pon sabar la,ni da macam kambing terlepas kandang ni kenape? ok la gayah,abang nak tido ni,esok nak sambung jahit lagi.bubye gayah sayang!

Isteri : Abang ni kan!!! selalu tak dahulukan yang gayah,semua nak lebihkan costumer abang!

Seman : Yela,costumer tu semua berbayar,gayah free..ops!!..hehe..

Isteri : Abangggggggg!!

10 Ramadhan yang penuh kenikmatan...Seman a.k.a Fesyen Designer sibuk menjahit baju tempahan..

Costumer ke-12 : Abang seman oOo abang seman,usop datang ni?

Seman : Wasalam dik,dah2! Abang seman da tahu apo hajat ekau datang kemari.Tinggalkan kain dengan note ukuran ekau kat situ.Abang sibuk ni,banyak tempahan tak siap lagi.

Costumer ke-12 : Ooooo...ooooo.....ooo....Ok.Terma kasih Abang seman.

24 Ramadhan yang penuh kedinginan..Seman a.k.a Fesyen Designer Kelam kabut dalam menjahit baju.

Seman : Gayah oOo gayah!!! Tolong abang teliponkan semua costumer,cakap baju semua da siap jahit.

Isteri : Yea bang,nanti gayah telipon...Semua da siap ke bang?

Seman : Yahoooo!! semua da siap dijahit gayah..Lepas ni boleh la abang nak berehat..hehe

Isteri : Comfirm ke abang dah siap semuanya? Takde yang tertinggal?

Seman : Yea la gayah! semua da siap ni..kenape? Tak percaya?.hehe

Isteri : Ermm,Baju melayu abang dengan baju kebaya gayah da siap ke bang????????????

Seman : Errrrrrr.......Errrrrrrr......Belom lagi!!! Waaaaaaaa!!! Abang tak ingat nak jahit baju raya kite berdua!!!!!

-THE END-

Hahaha.macam mane?korang percaya cerita aku kali ni? Kalau korang teragak-agak,korang telipon la radio era,tanya kat dorang ade tak al-kisah ni tengahari tadi.hehe.Aku just olah balik ape yang aku dengar ni untuk dikongsikan dengan korang.hehe.Tapi,dari sumber yang aku dapat,seman dan isterinye baru dapatkan baju melayu di salah sebuah kedai yang dirahsiakan tempatnya.Fuh!,pelik-pelik la ekau ni seman.zas~

24 comments:

Cik Jari said...

haha,sian kak gayah..sian seman...tapi kayo la ekau seman...

~baju melayu zaer da siap ke??

Zaer!! said...

Cik Jari : 2 la pasal..sian kat gayah..da excited nak baju raya dari suami..tetibe lak spoil..hehehe

taqie said...

hahaha..sengal punye suami die. tp mcm comel je ragam dorang.. haha

RastaMat said...

hahahahaha...
Besh2...

n4dh!3r4 said...

tekanan ja kalo dpt laki cam seman.. hahaha.. ingtkan dapat la kebaya free kan.. :P

SweetSyaza said...

hahhaa...
tapelah gayahh...
beli baju kebaya dekat gedung hari2 je..baju melayu abg beli kat Sakan pon tape..wahhahaha...

Tomato Gurl's Life said...

xmo la laki cam seman..dahulukan customer dr bini..ekekee

Zaer!! said...

Cik Taqie : Hehe,2 la romantik gitu pasangan ni..hehe.;-)

Zaer!! said...

Rastamat : Hahaha,kalau ko dengar lagi la nak tergelak.adehh!klakar tol seman ni..;-)

Zaer!! said...

Nadhirah : 2 la nad,kalau nad nak xcari suami yang pandai jahit??hehe..boleh dapat baju free..xyah nak pi cari kat kedai da..hehe..;-)

Zaer!! said...

SweetSyaza : Hahaha.betol 2,yang costumer semua jahit,then baju tok abf seman dengan mak gayah 2 baik beli kedai..lagi cun..hehe.;-)

Zaer!! said...

Cik Tom : Hehehe,yeke cik tom? ala,kalau da jodoh xlari kemana kan cik tom..;-)

ASSOYFINGER67 said...

kalau gayah ada potongan boleh p beli..tapi kalau gayah comel tak tauler..kenalah abg seman makan nasi lemak pagi raye kahkah..

kun izzul said...

haha

zulkbo said...

salam..
kisah ni kira
riang ria di hari
raya..sitcom
RAya seorang Tailor..
he he

ejum said...

haha..memang ado ke kat era?..hahah

ko punya baju dah siap zaer?

Zaer!! said...

Abg Assoy : Hahaha,kalau da isteri 2 kompen abang seman bagi je baju kebaya 2 namg..hehe.;-)

Zaer!! said...

Kun izul : Hehehe..gelak besaq tu bro..hehe

Zaer!! said...

Abg zulkbo : Aah bro..bro sempat dengar ka??huhu..kalau sempat dengar lagi best..klako..;-)

Zaer!! said...

Ejum : hehe..Ahah jum..memang ada..aku dengar semalam..haha..klakor tol la..

Baju raya..errr..da ade da jum..bro lak?

M a W a D D a H said...

seman..seman...cian kat ko dan isteri ko...ehehe

zaer...da ade lum baju raya??hihi

Zaer!! said...

Adah : Seman..ooo...seman..ehehe..zaer da ade da..adah mesti vouqe raya kali ni kan..hehe..;-)

n4dh!3r4 said...

dapat laki tailor mcm seman best! tapi yg tak bestnya bila laki sendiri lupa nak buat baju raya bini. huhu

SB penoh!! jom chat! hohoho

M a W a D D a H said...

bese2 je..baju kurung biasa je..huhu

 
zaerr.com