17 Rancang Waktu perjalanan Balik Raya.

Salam semua.hehe.Memang tak dinafikan,pengguna jalan raya pada musim perayaan kali ni menunjukkan statistik yang amat mendadak.Dari laporan yang aku terime,peningkatan pengguna jalan raya makin hari semakin meningkat bermula dari seminggu yang lepas.Wah! Da ramai orang berpusu-pusu balik ke kampung untuk meraikan hari lebaran yang bakal tiba nanti*seronoknye nak raya!*.hehe.Tapi,bagi korang yang belum balik kampung halaman tu macam mana?korang da set waktu perjalanan korang?Hurmm.Kalau boleh,rancang dahulu waktu perjalanan korang,nanti takde la tension bile bawak kereta dalam keadaan jalan tengah jamm..hehe..


So,sebelum aku bercerita panjang,korang bace dulu sketsa sepasang suami isteri ni..hehe..zas~


Disuatu petang yang dingin..Sameon yang baru pulang dari pejabat....


Sameon : Milah oOo milah!! Meh sini kejap,abang nak bincang sikit pasal balik raya ni.

Milah : Yea bang,milah datang ni,potong line betol la orang tengah blogwalking..Ape dia bang??


Sameon : Wah! Tak abis-abis dengan blog, padahal awak tu duduk rumah je,tapi sibuk lebih dari manager jual kambing!


Milah : Hehehe,biase la bang,cari duit tepi sikit.duduk rumah pon dapat duit..Dah2!,ape yang abang nak bincangkan ni? Story mory sikit...


Sameon : Macam ni milah,agak-agak pukul bape kite nak bertolak balik ke Senawang ? Pagi amacam,ok?


Milah : Pagi??? Awalnye bang,kite gerak malam la,lengang sikit jalan..Ape la abang ni..


Sameon : Wah! sedapnye mulot awak milah,kalau malam lagi la ramai milah,satu office abang semua rancang nak balik malam.Kita balik pagi je la milah.


Milah : Alala,taknak la abang.abang kan tahu,kulit milah ni alergik bile kene sunshine ni.  Kite balik malam je la bang.


Sameon : Amboi! Bukan awak yang drive pon,abang ni hah yang letih-letih drive nanti.Takpe la,kita pikir dulu,nanti lepas abang balik keje esok,kite bincang lagi..


Milah : Ok abang,kalau boleh balik malam yea bang! Yahoo!!


Disuatu senja yang dingin...Sameon sambung adegan cerita semalam..(selepas berbuka)


Sameon : Ha milah! macam mana dengan pemikiran awak semalam??dah ada jawapan?


Milah : Ha!! jawapan milah tetap nak bertolak malam..Boleh la bang! Abang ni tak pernah ikut cakap milah! Semua abang je yang tentukan..


Sameon : Adoi! awak ni selalu macam ni kalau nak balik raya,meragam je kejenye.No-no! Atas persetujuan Agong,kite tetap bertolak pagi..Awak tu,jalan raya pon tak pernah kenal,nak bagi idea balik malam pulak..silap-silap  3 hari lepas raya baru sampai kampung.


Milah : Wah-wah!! sedapnye mulut abang! Takpe-takpe,milah buktikan kat abag yang kenape kite kene gerak malam.Cakap milah tak kenal jalan erk! Ok2! Nah!! abang tengok ni!




Milah : Hah! macam mana bang? Puas hati??

Sameon : Errrrr.....Errr.....Errrrrr...OK..ok...Milah...;-p

17 comments:

n4dh!3r4 said...

jadual ke kelantan takde ke? haha :P

Zaer!! said...

Nad : Hehehe..xde la..Orang kelantan semua balik sekali..sepakatan la nad..hehe..

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

jadual balik ke sabah teda? hahaha. mana la tau trafik sesak lak kat udara~ hehehehe.

Zaer!! said...

Halisa : Hahaha..ade2,nnti zaer dapatkan k..tunggun!!

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

hahahah~ bagus2. mana tau leh pakai untuk tahun depan~ hahaha.

Zaer!! said...

Halisa : Hahahaha..ok..kalau boleh zaer dapat kan sekarang k leha..hehehehe..;-)

n4dh!3r4 said...

balik sekali tu la boleh buat jalan lg sesak! hehe =P

Zaer!! said...

Hahahah..Betol 2 nad..zaer xpuas ati ni nape Highway Plus je yang ade jadual!!ahhhhhh!!

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

hahaha~ boleh la atur jadual balik raya. hahaha. ndak la airport sesak sngt. hahaha~

Zaer!! said...

Leha : Ala,zaer xmampu la nak naik Belon ni..hehehe..Tapi kalau ada yang support zaer nak la leha..hehehe..Isk!,kamu nak balik sabah mestilah naik belon kan??mane ade kerete..;-)

dunspeak♥ said...

nak ikut cakap milah gak la..hehe

Zaer!! said...

Dunspaek : Hehehe..kalau sape2 belah utara best la!!;-)

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

hahaha~ ala. nnty zaer ke sabah gak satu ari nie. konfom nek belon. tapi bukan belon udara panas. hahah~ betul. mana ada kete. kalu ada feri pown ndak mau. lama smpai~ hahaha.

tQah said...

hahahhaha....

jgn main2 gn milah....
milah pOn da kenal jalan taw sejak pandai cari duet tepi jual kambing...hahhaha...

^_-

Affan Ruslan said...

Salam bro.
info menarik ni, mne dpt?
thanks for sharing, walaupun bukan aku yg drive kot. hehe

Tomato Gurl's Life said...

xyah rancang2..kampung dekat je...lala~

caliph shuriken said...

dr utara nk turun kL kjap.. line clear kn ^^

 
zaerr.com