26 Minta Pendapat sikit boleh?

Salam semua.Aku bukan pakar coding dan aku bukan pakar dalam segala bagai tentang blog.Masih cetek ilmu pengetahuan aku pasal blog.Nak kene ketuk ngn tukul baru terbukak minda.Memang pening bile bermain dengan illusi blog,sebabnye,banyak bende yang aku terlepas pandang dalam penggunaan sesuatu gadget.Salah satunye,penggunaan FEED dalam sesuatu template blog.huhu.Korang tahu ape tu FEED blog?

Dulu masa adjust template ala-ala mesra seo ni,aku decide untuk remove gadget FEED yang ade kat dalam template ni,atas dasar meluat bile tengok gadget tu.Hampir 2 bulan aku guna template ni tanpa bantuan feed.Sebabnya tak tahu ape sebenarnya fungsi mende ni wujud dalam sesebuah template.Sungguh bebal tahap pemikiran aku masa tu.huhu

Bile di google mende alah ni,langsung tak paham.Sampai la satu tahap,blogger Neon dan Burp(Gombakmali) bagitahu yang FEED untuk blog aku langsung tak function bile beliau nak masokkan URL blog aku ni dalam bloglist beliau.Satu masalah besar yang aku alami semasa berblog.huhu.Dari situ aku dapat tahu yang FEED ni amat penting penggunaannya dalam sesuatu template.Tapi bukan khusus pada masalah aku ni je,pasti ade maksud disebalik penggunaan FEED ni kan? Bagi korang yang pakar dalam bab2 ni,sila la berkongsi.Bak kate pepatah, ''Orang berbudi kite berjasa'' *pepatah sendiri*.hehe.Terima kasih kerana membaca.zas~

Hiasan dari incik FEED

26 comments:

Pendekar Berkuda said...

ang tak paham?? aku lagilah tak paham..haha...senang je...feed tu sendiri bermaksud suapan... so feed ini memuatkan suapan artikel ang ke dalam google feed ataupun blogger feed...(eh...sama ke tak dua2 ni ha??)

...contoh yang terdekat...widgets feedjit... yang memaklumkan dari mana seseorang pelawat itu datang...jam berapa...artikel apa yang dia tengok...dsb...

...lebih kurang macam ang letak suatu widgets yang membolehkan enjin feed mengakses entry2 ang yang baru ataupun yang lama..

...tak faham?? jom join aku hentak kepala kat dinding...aku pun naik pening dah nak terangkan ni...hahaha...

░♥si lampu neon♥░ said...

ZAER, NNT AKU TUTORIAL CAMNE NAK BUAT FEED OK..SABAR2...JANGAN NANES..DULU AKU PUN NANES NANES GAK = (

KALAU FEED TAK FUNCTION, NNT BLOG KURANG LAA DARI SEGI TRAFIK SEBAB ORG TAK TAHU BILE KO UPDATE BLOG

ShaLLeyShaLina said...

den pun x sabar nak tahu sob sob....T_T

Gayahspears said...

feed punyer hal la ni ya,nty aku tlg ko ya..hihih

nina syakina said...

ooo..... fhm2.... mmm... tp cmne nk cite kt zaerr ekk...

Mama JnJ said...

wah saya pun mahu tahu juga...

Miss Yaty said...

owh.yeke..tak tahu pulak function feed tu sebenarnya..nampak kt blog orang lain tapi blog sendiri tak tahu de ke tak.
hiiiii

nora said...

nak nyibuk kat cni gak walaupun takde pendapat, tak kira =p

Yui_Wani said...

Menurut kata Yui, "feed" nie adalah lbeh kurang macam update news.

Contohnye, Kalo zaer update blog ke, sume orang yang follow zaer sume tahu zaer update blog. So, ertinya satu dunia boleh tahu yang zaer update blog.

Contoh lagi, macam newspaper....kluar berita, sume tahu. Lbeh kurang lah.

Kesimpulannya, bende ni atau application nie sangat berguna sebagai medium nak bagi tahu orang ade update baru.

Faham tak? :D

nazirulhazwan~ said...

aku mmg xtau pape la bro:P
taip menaip jer.hehe

suka_haha said...

matdin pun tak tau gak hehe...

kata kila said...

sobsss.dah paham nanti terangkan kat den pulak yo

░♥si lampu neon♥░ said...

TUTORIAL TENTANG FEED DAH SIAP ; ) HARAP DAPAT MEMBANTU SESIAPA YANG TAK TAHU TENTANG FEED : )


http://www.silampuneon.com/2010/11/tutorial-cara-buat-feed-blog-guna.html

suffer8zine said...

entah la bro, kat blog aku ni dalam list kua je feed kau, antara sebab x kua feed mybe time buat entry terus tulis tanpa tajuk kot, tu yg kosong je bawah tu

Terkini : Blog Pilihan Malaysia 2010 | Burger Daging Ular

Bulan said...

xdpt nk nolong..sbb den pun bebal gak ngan bende nie.ahakss

eiela said...

feed nih untuk bagitau update entri terkini kita dan untuk orang follow blog kita. Tuh yang saya faham lah.

Latest Entri :
Trajik Terhebat Di Air Terjun

zik said...

aku ada mengalami feed tak berfungsi ..blog aku nie... ntah mana setting aku pun tak jumpa...

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

feed ni nak bg tau orang yang ko dah update blog ko.....

Faizal Fredley said...

haaha..aku pun dah lama struggle dgn benda ni..naik bosan dah duk edjust x jadi2 pun....nanti kalau ok jgn lupa ajrt aku plak...sharing is masyuk zaerr (pepatah sendiri juak?

diana said...

la..akak baru nak tanyae apasal ye
url zaer tak boleh letak dalam bloglist..??

Cikbelog said...

erk..tak paham gak pe maksud feed ni..kalau zaer dah tau, jangan lupa kongsi yea ..heee ;)

Hezesuze said...

adehh weols tak dpt menjawapnye uols sbb weols pun tak tahu huhuhuh

NuSaNa NoSa 91 said...

haiya~~ xpernah dgr jugak.. jom nanges sama2.. huk3~

Sham said...

feed tu macam feeder takraw. Dia angkat bola pastu kiler terus lipas...pelepap!!!eh ye ke???ngeee

me suya said...

tak paham langsung ape zaerr bebelkan kat atas tu,,nampak sgt suya xleh bg pendapat..but still nak komen jugak..*pedulik*!!!

sop said...

baru nak terang tp semua dah terang berderang.. huhuhu
sop penerangan Sop sama seperti yang di atas..
cuma nak tekankan PENTING feed nih..
kalau ibu2 anak kecil, pastikan feed anak anda.. huhuhu [melalut]

 
zaerr.com