45 Sila Hormat Orang lain.

Sila hormat orang lain walaupon :

''Engkau 10 tahun tua dari orang lain,

Engkau banyak pengalaman dari orang lain,

Engkau dah lama dalam bidang ni,berbanding orang lain yang baru nak naik,

Engkau seorang cikgu yang mengajar sekolah,

Engkau lebih matang dengan orang lain,

Engkau dah cukup perasan yang engkau cukup baik di mata orang lain,

Tapi hakikatnya......Engkau seorang yang cukup hipokrit dan tak bertamadun berbanding orang lain.''

Salam semua.hehe.Aku marah ke? No-no-no!.Sebenarnya aku tertarik dengan artikel ni.Yela,betul jugak orang cakap,respect each others.Macam mana nak hormat,sedangkan die tak hormat orang lain.Tak kisah la die tu da tua 10 tahun ke,matang ke,banyak pengalaman dan kelebihan ke? Janji hormat orang lain.Tak salah kalau kite hormat orang untuk ke arah kebaikan.Tapi jangan la amek kesempatan bile tengok kite ni mentah dan rendah,terus nk komdem.Kalau dah rasa diri tu dok diatas,takleh ke nak bantu orang yang berada dibawah? Jijik sangat ke bagi orang yang berada ditahap bawahan ni ? 

Jangan ingat setiap perbuatan yang engkau buat tu,semua orang terima.Tak kisah la kalau engkau nk buat ape-ape sekali pon,janji hormat la orang.kalau dah rasa diri tu hebat sangat,tak payah sibuk-sibuk nak bergaul dengan orang.Cakap sikit da terasa,pastu mula la nak cakap bukan-bukan,marah xtentu pasal.Macam tu ke kalau kite nak hormat engkau? Pikir la sikit,dunia ni macam-macam ragam manusia.kalau engkau rasa engkau takleh nak bawak dengan pendirian ko,sila luput dari pandangan orang lain.Senang cerita,enkau bahagia,dan orang lain pon bahagia.huhu.*Aku dah terlebih ekstrem*.hehe

Psst~ Aku akan hormat orang tu bile die hormat aku sebagai kawan.Thanks kerana berkongsi.hehe.zas~

45 comments:

dak eina said...

skong zaer!!

zaer!! zaer!! zaer!! (tanda sokongan) :p

manusia kan...mengata org suka suki dia jek..bila kena btg hidung sendiri, mula lah nak hangin..huh

eina hormat zaer sbg kwn eina dlm alam maya nie ;)

huhu tetibe :P

Zaer!! said...

Dak eina : Eina!! mana eina pegi ni!!
zaer da lama xsinggah blog kamu.da tade kawan time malam2..hehehe..;-)

Yeah,betul cakap eina.Hormat la orang lain bile kite hormat die.Jangan pakai lepas je.hehe.

Zaer hormat semua orang yang pandai hormat orang lain,termasuk la dak eina..hehehe..;-)

ultraman_88 said...

huhu..setuju bang zaer

Zaer!! said...

Tomen : Hahah..setuju dua 3 kali..;-)

sakura said...

ingatkan post yang berunsurkan marah dah tadi. hee. yup sgt2 stuju, x semestinya yang lebih tua sdp2 mulut je ngata, tak elok jgk..yg ptg sama2la menghormati 1 sama lain.. ^^

Zaer!! said...

Sakura : Hehehe.unsur marah dalam hati je sakura.dalam post xkot..hehe..tu la.hormat lebih dari khianat orang lain..huhu.;-)Thanks..;-)

echah mashuri said...

mcmne ak nk hormat ko sdgkan ko pun xhormat ak?:P
ayt bukan utk zaer...hohho

Zaer!! said...

Ecah! Hahha..cam kene kat zaer je ecah! adess.;-)

bluedianthus said...

Good entry of yours zaer..:)

bluedianthus said...

Sorry, bagi komen since shout tak boleh bagi...limit 60 per hour..:)

Zaer!! said...

Warnie : Thanks Warnie.huhu.;-)

suzie rahman said...

zas~ ingt melodi td.. hormat menghormati r kite zaerr erkk

Zaer!! said...

Sue : Huhuhu..melodi pon leh jadik jugak kan.hurm.Hormat-meghormati satu amalam mulia.hehe.;_)

kimchisu said...

cit, engt marah btol td..hohohoho
sokong ^^

Zaer!! said...

Kim : Hahaha..kamu tertipu.adess..sorri kalau terasa post ni sebagai post marah.hehe.thanks!

Affan Ruslan said...

awww. haha.
asal haritu? ingatkan nak pindah wp. hehe

h A n Y S said...

betol! saling hormat even awk tu lbh tua dr kita.
mcm 1 situasi yg pernah aku face, gile annoying! kat http://hanysapek.blogspot.com/2010/08/pabila-dia-kena-sound.html

check it out~ heh heh~

Gayahspears said...

salam zear!!!
woi2 emo asal~wakaka.. da2.. ko kena cket ja.. aku nih lg teruk kena fitnah taw :(
aku ley senyum ja...
biarkan org nk buat kita,jgn kita buat org..
jgn cari musuh, biar kwn n geng ramai!!! egat tu doh!!! aku ckp kasar tp aku hormat ko~wakakakak

salam,jaga diri, hiasi peribadi :)

Cik Jari said...

zaer emo sbb ta dapat tgkap ayam ke nih??

u know wat,some people are very the laser mulut la kan, tapi very the sensitive!

dia cakap sesuke ati nk cakap tapi bile kita balas balik with the laser2 perkataan,dia sentap!

yeah..siyea owh..sungguh tak win-win situation!

NuSaNa NoSa 91 said...

keen hormat diri keen..
dan keen hormat org yg hormat keen.. ^_^

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

zaer,
org yang rasa dirinya hebat dan di atas,memang ego dan hampeh...nakkita je hormat dia.Buat apa pun dia pandang salah,nak kita jaga hati dia,dia pulak buat kita macam tak der perasaan.Tapi lydia hormat zaer kan?,sahabat blogger yg baik..hehehe.

ASSOYFINGER67 said...

sentiasa sabar ,hormat dan mengalah adalah perbuatan yang baik tapi jangan sampai di buli dan di pijak...kadang2 kita jumpa(selalulah)orang yang cakap dia ajer betul...so..bagi dia betul dan renggangkan ckit diri dari dia kalau perangainya tak ubah2..apapun be a good muslim adalah semangat yang di tuntut

suffer8zine said...

hormat menghormati amalan mulia! kasi pecah!

blog-tips-kurus said...

best betol entry ni. kopi pes bole dek?kita dlm situasi yg ><= laaa..
psstt..'mentah & rendah' ke ni? cute la tu. hihi..:)

Poyaty said...

wahh, betul. kalau dia pak menteri sekalipon, kalau dia hebat sgt pon, kena juga hormat org len. manusia suka bila diri dihormati. pay respect to others :D

rossoneri said...

huuu, kalau nak rasa hormat,kenalah hormat orang lain dulu kan...

fendi_scropio said...

salam...sbb tu ade perkataan saling hormat-menghormati...bkn hormat je..jeee

Yui_Wani said...

Teringat pulak pasal dunia arts. Ade lah kan certain klien ni yang tak hormat kitorang sbg designer. Cube diorang pike, kalo takde kitorang ni sape nak design produk dye? uhuhuuuuu~~

Zaer!! said...

@h A n Y S
Huhuhu.zaer baru lepas tengok entry tu.hormat menghomati amalan mulia.hehe

Zaer!! said...

@Gayahspears

Yeah gayah.tolo ko cakap tu,cakap bia berlapit,janji kite jaga hati die.janan main pakai bedal je.orang lain pon ada hati dan perasaan.hehe

Hormat la selagi kite hormat die.hehe.;-)
respect lu derr.hehe

Zaer!! said...

@Cik Jari

Hahaha..mulut laser ke cj? adess.relaks2,laser2 pon ade hadnye kan cj?hehe.;-)

Zaer!! said...

@NuSaNa NoSa 91

Sama la keen.zaer hormat pada orang yang hormat kite.bukan main ikut je.nk hormat,hormat.then,kalau xnk hormat main cara kasar lak.huhu

Omu Rice said...

hurm betol tu...smlm member ak kene marah dek lawyer yg loya bruk.client ktorg..keje kene submit 15hb ni...tp duk marah member ak padahal die yg slah lmbt anta kertas kerja...mmg kitorg xrespek la loya bruk tu...arap jer lawyer tp lgsg xberakal...tau2 nak marah...mentang2 die lawyer...

SiBulan said...

umur,pangkat,harta,bla bla =p bukan ukuran sume tue..
xde reason nk hormat org berdasarkan sume tue kalu mereka sniri xtaw nk hormat org len..
pandai2 la bwk diri di dunia akhir zaman nie..=)

kaizen shinobi said...

ngehahahaha.. respek!!!! its a good things!

Tak kira lah tinggi mana darjat seseorang tuh~ yang penting respek kepada semua orang...

tinggi rendah itu semua dunia. Masing2 ada dugaan dan cobaan.

LadyBird said...

Ya allah, sebijik dengan apa yg sdg bergelodak dalam hati ni..
sakit ht tul dgn senior office tu.. mentang2la die senior, dah keje lame.. kami yg baru nak belajar bekerja ni dipandang ngn sebelah mata jerk.. siap kata ijazah, tp xtahu ape2.. baik aku yg ade spm, tp lebih pandai dr die.. sakit ht tul.. tp sabar.. senyum sokmo.. biarkan org nk ckp ape pun.. aslkn kite wat kije kiter..

Aretikz said...

Beginilah resam dunia.. Yang penting kita hormat atas dasar saudara.. bukn hormat kerana takut.. yezza.. hehe..

yahaya said...

kat tempat kerja tak leh diam sangat nanti org nak buli.apa pun kena sabar.Tapi sekali sekala...kena smash biar terduduk...yg boring kalau jumpa jenis takut nak buat keputusan..tp nak jadi boss

diana said...

ramai orang tua yang rase dia bgus bile dia dah tua..
tua tak semestinye betul
kan?

Zaer!! said...

All : Thanks yea.! zaer xsempat nak balas komen korang.hehe.;-)

Permata Hijrah said...

tipikal orang kita kalau tua dari kita mesti anggap makan garam dulu...

pendapat orang muda taknak dengar sket pun..budak berhingus la katakan...

krole said...

shoutbox zaer da pnoh r...krole tdo dlu yer

p/s : suke ngan jawapan zaer tu...cayag zaer~heeee

gnesop.com said...

kita hormat org, org akan hormat kita blk :)

ribena.illina said...

kawe hormat demo. tapi kalu demo teraso kawe hok ari tuh kawe dop blas chat demo . maaf la. kawe pon dop perasea. hehehehehehhehe~

Nurulbadiah Lai said...

zaer!!!!!!!!!!sememanghya..
mana2 manusia yang bertamadun..they have..respect others..semua org ade right yang sama..kn??
kdang2 nurul heran jugak dengan spesis yang rasa no one but her/him under the sun!
back to basis..semua org sama n we have to treat people equally..kn??
apa2 pon zaer..
org xrespect kite biarlah..sbb orng yang xreti nk respect org ni...bg nurul die nothing actually..
manusia yang paling bagus.pling baik..paling bijak..adalah manusia yang reti nk hormatkn org lain walaupon seperti die tu raja yang dealing dengan peminta sedekah!!tp raja itu tetap menganggap peminta sedekah itu mulia..kn?

 
zaerr.com