29 Blogger In Draft Update?

Salam semua.hehe.Yeah! Aku da kembali normal seperti sedia kala.Juling mate-mate bile khusuk dok usha coding Html.Pada mula tu,memang ade niat nak bertukar ke platform Wordpress,tapi sayang plak nak tinggal blogspot ni semata-mata untuk cantikkan blog.huhu.Poning palo eden bilo tengok coding yang ade kat blogger in draft.Macam-macam plugins xleh nak pakai,last-last terpaksa jugak pakai script yang asli dari blogger in draft.hehe.

Bagi korang yang selalu main coding dalam ruangan html ni,memang akan perasan yang mana banyak mende xleh nak adjust untuk proses pengubahsuaian blog.Takde guna korang g cari tutorial untuk ubah mana-mana ruangan yang terdapat dalam blogger in draft ni.Aku tak cakap semua bende tak boleh nak ubah,tapi kalau rasa nak ubah kepada blog yang lebih extrem,baik korang lupakan.hehe.Sebabnya,coding html yang ade dalam ruangan blog in draft ni,memang tak leh nak support html luar.huhu.

Sebelum ni aku ade post pasal template terbaik untuk seo,tapi kalau nak dipikirkan balik,blog template yang ade dalam blogspot ni,memang susah untuk diubahsuai.Kalau macam tu yang keluar,macam tu jugak la korang pakai.Memang betul,kalau guna blog templete yang ada dalam blogger in draft ni,kapasiti untuk error tu mungkin sedikit,tapi jangan la sampai nak tambah page pon takleh nak ubah.Tup-tup yang kluar typing error.Arghh!!! tension!!!

Sebenarnya aku ni takde la pandai sangat dalam bab-bab adjust coding tu,tapi kalau setakat basic-basic boleh la aku ubah,Tengok-tengok bile nak buat pengunbahsuai je,da tak jadik.Mungkin korang kate aku ni tak reti nak main dengan coding html ni,tapi kalau da ikut tutorial,tak kan salah aku kot.Satu-satu aku follow yang ade dalam tutorial tu,tapi bila sampai je satu tahap ni,html yang aku cari tak jumpe.Fuh,betul-betul UPDATED!! sungguh blogger in draft ni.~lalala~

Bagi aku tak kisah la pihak blogspot ni nak update coding yang ade dalam ruangan edit html tu,tapi update la kepada plungins yang cecanggih,baru syok bile nak update n upgrade blog.huhu.Memang tak dinafikan,kebanyakan tutorial yang ade dalam dunia blogging ni,semua tu untuk blogspot yang lama.Satu-satu korang boleh buat.Nak letak header kat footer pon boleh,tapi sekarang? Hurmm..lupakan je la.hehe.

So,kat sini aku nak sarankan pada blogger yang masih tercari-cari mana silapnya bile nak ubah blog tu,tapi tak berhasil.hehe.:

1.Korang cari template luar dari Blogspot (Scriptnye masih digunapakai untuk tutorial yang ada)
2.Bertukar pada Wordpress (Semua jenis plugins bleh support html,macam-macam boleh buat)
3.Kalau korang masih gunakan template blogger in draft ni,korang tukar coding html yang baru,kepada coding html yang lama. (Leceh la kalau nak tukar satu-satu coding kan?)
4.Guna perkhidmatan Hosting (Ape2 plugins korang bleh pakai)

Hehehe.Terlebih pangjang lak entry kali ni.Takpe2,tak kisah kalau aku nak berkongsi..hehe..Terima kasih kerana membaca.zas~!

Psst~ Korang macam mana?pernah kene tak bile nk ubah suai blog je,tetibe ''Html code error'' ?

29 comments:

suzie rahman said...

wah bersusah zaer dgn unah bru dier ni erk.hihi.tp puas aty kn..

Zaer!! said...

Sue : Hahaha..ok la jugak sue.tapi,xpaham sangat kalau main coding.kene banyak blaka lagi.hehehe

apik pehe said...

penah..sbb x buh curly..hahaha

Zaer!! said...

@apik pehe

hahahaha..murly?ape tu apik?

Yanie J said...

wah..ni bru btl2 sifu M.nasir ekeke..
pndai uncle men dgn coding.bley bukak claz cmni..rm10 sebulan ekeke;p

Cik Jari said...

salam

huyooh...........hehe...kemas r tulisan zaerr.....

complicated gak ek nak edit bendalah nih...Tahniah zaerr sbb RAJIN mengEDIT....hehe

suffer8zine said...

kalau aku bro lagi suka koding mcm biase. aku kalau guna draft ni pening2 pale je. hehe mls nk membeban kn otak yg sedang dibebani beban yg berbeban2

suffer8zine said...

terkini : jom ping sampai pecah!

Dhiaqiud said...

ape2 je la zaer oi...jnj best..

yahaya said...

entri yg bagus,apa yg zaer nyatakan memang betul template yg ada sekarang nak ubah apa susah sikit.Guna blogger in draft banyak benda tak boleh adjust pun pada hal template dari blogger.Tutorial yg ada memang banyak untuk template lama.Ada blog yg dah buat tutorial yg boleh guna template baru.

Zaer!! said...

@Yanie J

hahaha.Lalink yanie nak masok ke klas zaer buat tu?xyah bayar dan xde yuran..hehe..;-)tahu klas ape? kelas tido!haha

Zaer!! said...

@Cik Jari
hehe.tulisan zaer ikut dalam post tu je.kalau kemas,amin..hehehe..;-)

Tu la.kekadang ni,cam nk tercabut pale otak.adess.sabar je le.tahu2 nk tuko ke WP.lagi masyuk.hehe

Zaer!! said...

@suffer8zine

Yeah! betul tu bro,kalau aku suke coding yang ada pluging boleh baca.senang cerita,semua coding leh masok dalam html tu.xyah nk poning cari tutorial,buat sendiri pon da jadik.ehehe.kasi pecah!

Zaer!! said...

@Dhiaqiud
Dhia nak ikut zaer ke?jom2..hehe

Zaer!! said...

@yahaya
Thanks yahaya.ingatkan zaer sorang je yang kene,upenya bro pon nampak jugak bende ni.bagus2.kekadang tu zaer ade gk guna tutorial yahaya,tapi kekadang xjadik.tengok atas kesusaian pada coding,agak2 pelik je coding tu,terus tutup.hehe

Gayahspears said...

salam.. zaer, aku nk tawarkan diri ajar ko nih.. nak tak? nk tutorial dgn aku tak??lalallala
hahahaha.. poyo je aku ni kan...blah dulu sebelum org nyampah kat aku...

salam,jaga diri,hiasi peribadi~

yahaya said...

komen diatas saya maksudkan guna template designer sebenarnya..silap daa..

Mario said...

dah lama tak godek2 html...dah malas...

DaRa MaNiskU said...

zaer,
dara smlm nk tukar tmplete baru sbb nk kasi sedap cikit mata mmndang,tp xleh plak..msti ckp error..alamatnya mmg xbtukar lh klau mcm ni..

Myzul said...

tahniah zaer coz pindah umah baru n thanks sudi trima award.teruskan usaha berblog :)

Lagenda said...

zaer! Mak x leh tglkan jejak kat s/mix zaer..
taktau nape..dia blank je..x leh tgl jejak.
Check tgk kenapa..

krole said...

wuahhh nice share zaer~keep up the good work ngeee...

Yui_Wani said...

Akhirnye...muncul jugak budak ni...hahahaa~~ xD

AiDa AzRyN said...

Zaerrrrrrrrrrrrrrrrr~
Takde pe saje panggil~haha~ :DD

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

zaer gne NETKL eh? cm uncle? ehehe

Muhammad Zakir aka Hamba Allah said...

good info bro

Tomato Gurl's Life said...

best pe main coding..part pening kepala tue la paling best!!huhu..

Mia Liana said...

memanglah sekarang blogspot pun nak control juga... guna plugins dier tak kasi guna lain...

mia hentam aje, asalkan takde.. letak coding sana dan sini, combine jadi template tu...

tu yang tak tukar kepada template blogspot yang baru... leceh... banyak yang tak boleh...

Affan Ruslan said...

Maksud ko ngn template blogger in draft tu, template yang dorg bagi ek?
Aku rasa kalau macam tu, mungkin sebab diorg dan encrypt template tu, taknak bagi korg tukar sesuka hati. tu nak jaga copyright template agaknya

 
zaerr.com