49 Template Blog Untuk Mesra SEO?

Salam semua.hehe.Template blog boleh membantu mesra SEO? Ape makna SEO (Search Engine Optimization) ? Ia adalah rankaian proses yang sistematik bertujuan meninggkatkan Trafik dari mesin pencarian melalui suatu keywords(kata kunci) untuk dipaparkan pada halaman utama disuatu ejen pencarian seperti Google,yahoo dan sebagainya.Memang tidak dinafikan,kebanyakan blogger kita sering menggunakan keywords sebagai cara utama untuk pembikinan trafik yang mendadak.Bagi aku,cara terbaik untuk mencari keywords yang bagus,korang cari isu-isu terkini,maklumat dan tips.Sebabnye...Ramai pengguna internet dinegara kita ni menggunakan internet sebagai cara utama untuk mendapatkan isu-isu terkini,maklumat da sebagainya.Tapi kenapa aku tak buat sedemikian??*zaer pemalas*

Persoalan terjawab..Selain menggunakan keywords untuk membantu percambahan trafik,aku menggunakan blog Template aku sendiri sebagai trik dalam mesra SEO.Tapi ape yang aku buat dengan Template blog? Sebenarnya aku takde la pandai sangat dalam mengubahsuai blog template ni,cuma yang penting,simple,kemas dan senang untuk korang nak belek-belek blog aku.Aku setuju pada blogger yang mengatakan blog aku ni terlalu simple,kosong dan haprak.Tapi,ada maksud disebaliknya.hehe.So,kat sini aku nak kongsikan serba sedikit tips yang aku peroleh dari dunia berblogging ni.zas~

1.Sidebar Dibahagian Kiri Kurang Digalakkan.
Sebabnya...Robot-robot search Engine akan membaca sesebuah blog itu dari KIRI ke kanan.Katakan korang menggunakan sidebar kiri pada artikel blog korang,robot-robot search engine akan percepatkan pencarian dibahagian sebelah kiri yang mempunyai sidebar terlebih dahalu,manakala barulah di ikuti dengan pencarian artikel.Nampak tak? pencarian 'index' artikel korang lambat dibaca oleh robot-robot pencarian.Apabila selesai 'index' pada sidebar,baru la enjin pencarian ni baca artikel korang.

2. Basic Template lebih baik.
Sebabnya,penggunaan script yang ada pada basic template ni lebih sedikit berbanding template yang telah diubahsuai.Kalau boleh korang pakai template yang ade kat kilang blogspot ni.hehe.Kebanyakan blogger gemar gunakan template luar dari kawasan blogspot..Sebabnye untuk memuaskan hati bile memandang blog tu.hehe.Tak mengape untuk berbuat demikian,tetapi bagi blogger yang ingin mengejar SEO dan kelajuan loading dalam sesebuah blog,aku cadangkan korang gunakan basic template yang ada dalam blogspot.hehe.

3.Kurangkan 'Error' dalam blog korang.
Sebabnya..Semakin banyak error dalam blog korang tu,semakin sukar robot-robot pencarian meng'index' blog korang ke search enjin.Macam mana korang nak tahu error dalam blog korang? korang klik sini untuk check error yang ada pada sesebuah blog.hehe.Kalau boleh korang kurangkan sebanyak mana yang mungkin.

Hehehe,macam mana? Korang da paham? Aku sekadar berkongsi ilmu dengan.Sebenarnya,banyak lagi kelemahan aku dalam dunia berblog ni.Ape yang termampu,aku usaha untuk kongsikan dengan korang semua.Harap-harap korang dapat sedikit ilmu mengenai SEO ni.hehe.Terima Kasih kerana membaca.zas~

Psst~ Korang nk tukar template ke? Fikir masak-masak dulu yea!.hehe.

49 comments:

Dc said...

pasal blog simple tu Dc stuju sbb org x pandang lawa or x..klu lawa pon tp loading smpai 2-3 minit wat pe kan? lbh biar simple..loading laju..huhu~~x der la pembaca blog kita merengek x tentu pasal kan2:) hehehe

Zaer!! said...

DC : Sebelum tidur,zaer balas dulu pandagan dc.hehe.betul 2 dc,xkisah blog kite macam mana pon,janji sesuai dengan mata dan pengerakan blogger lain dalam blog kite.hehe.bia simple n senang..;-)

Dark Half said...

zaer,thnx for sharing pasal SEO ni. baru je cek error. ada 245 tu..huhu. gler byk!

touya said...

1. Aku punya sidebar belah kanan kan ? kan ? Lagipun aku rasa sidebar belah kanan lagi mesra pengguna.

2. Tolong arr , jangan guna template yang pelik-pelik . Setengah blogger cari template yang lawa-lawa . Tapi bila nak loading ambil masa berminit . Macam blog ko okay , simple and cleaN . Loading pun laju . Tak semak ... macam template aku , simple tapi suram cam bilik mayat.

3.Oh ? Baru taw akan kewujudan benda nie . Dah check ada satu error. Aisyeh...

kesimpulannya :thanks for info.

Lagenda said...

Sidebar belah kiri kurang digalakkan?? Alamak..kena pikir cara lain la plak.

Erk..leh check error yek?? Harus + wajib ditest dan digunapakai nih..thank ye zaer share benda nih

Gee said...

laa..ya ka zaer..tlg cek utk Gee klu page sya cepat loading atau tak..klu slow konpem la sya nak tukar template ni..hadoii..(sebenarnya sya malas..heehee)

cikmin said...

thanks for sharing...ilmu berguna ni.. :)

nadzirah aqilah said...

oooooo... mcm tu ke... tetiba rasa nak tukar template plak.. hehehe.. thanks zaer!!!

apik pehe said...

zaer..ko punyer pasal la ni..tiber2 jer aku kena edit balik tempalte ni..hahahaha

echah mashuri said...

nk tkr xnk tkr nk tkr xnk tkr nk tkr xnk tkr..?=_='

Hazwan said...

zaer, aku ada masalah, nape aku x leh nak shout kat ko punye box, kena banned... kat cbox boleh, tapi kat shoutbox xleh...plz help me bro

Melati Qistyna's Mummy said...

erk, akk nyer ok x dek?? :wink:

najihah sahami said...

salam..zaer..zaerr...kalau bnyk error nak wat cane??pastu kalau template tu plak???

tak kejar SEO pon ni..jz nk tau..hee~

RastaMat said...

OTAI

Zaer!! said...

Sorrow : Welcome bro.terima kasih kerana berkongsi dengan aku.hehe.kalau boleh kurangkan error dalam blog..;-)

Zaer!! said...

Touya : Hehehe..btul 2 touya.ko punyer blog memang nice la.tersusun rapi.2 yang bile cek error sikit je kat blog ko.hehe.tahniah bro..;-)

Zaer!! said...

Mak : Hehehehe..2 semua atas keselesaan mak.kalau mak tuko,mak tuko,kalau mak xnk,xpe..zaer tulun jelaskan je mak.hehe.checj error jangan xcek.zaer pon banyak ni..hehe..;)

Zaer!! said...

Kak Gee : Hehehe..malas?alamak,susah ni kalau malas..kene rajin baru leh buat..hehe..ok2..nnt zaer bagi site untuk timbang berat akak yea!

Zaer!! said...

Cikmin : Thanks 4 da reading..;-)

Zaer!! said...

Nad: Hehehe.jangan disebabkan zaer nad nk tuko.pikir dulu.kalau nk kejar SEO boleh ikut tips ni,kalau sekadar biase2 je.xpayah pon xpe..;-)

Zaer!! said...

Apikpehe : Hehehe..jengey la gitu boh.relak luuuuu..;-)

Zaer!! said...

Kak qist : Hehehe..semestinya la..bagi zaer la,blog akak nampak kemas sebab bg kaler putih..;-)

Cik Jari said...

zaer,blog CJ bny errors...camne nak betulkan?? ne betulkan manually ke? takde auto correct ke??... hehe...patutla blog tak mesra SEO..bny sgt silapnye...

Zaer!! said...

Mish : Yuhuuu!! mish! kalau da banyak error buang je! then,kalau xnk kejar SEO xpela,gune je template yang asal..senang citer kan.hehe.;-)

Zaer!! said...

Rastamat : Otai hanggok ade la ni mat..;-).mana pigi?

Zaer!! said...

CJ : aah la..zaer baru cek..banyak tuuuu..sama ngn zaer,banyak giler cj,tapi zaer skng baru nk blajar care nk buang error tanpe usik ape2 bahagian dalam blog.nnt da siap zaer bgthu k.;-)ambo baru belajar!

Myzul said...

bagus utk info ni..thanks bro

Zaer!! said...

Myzul : Thanks jugak buat kamu myzul! Blog yang bayak info!

Anonymous said...

ehem2.. tumpang lalu.. patik dtg nak bg komen.. wa caya sama lu, sifu.. tabik spring..!

skrg bila tgk zaer dh semakin meningkat dlm dunia blogging ni.. pndi bg tips, tutor dan skrg nak bg tips pasal SEO plak.. good2..

siapa pon saya yg komen ini, zaer jgn takut.. sbb saya tak kondem zaer.. saya cuma bangga dan salute zaer..

teruskan usaha.. suatu hari nanti, zaer akan berjaya.. percayalah.. Ingat, berkongsilah ilmu tanpa mengharap apa2 balasan dan ikhlas berkarya dalam dunia blogging ini..

InsyaAllah, zaer akan berjaya.. saya akan terus support blogger zaer..

~ Hamba Allah ~

yahaya said...

artikel yg baik...lepas ni leh wat artikel tentang elektrikal pulak...tukar template kerap tak bagus...saya pun dah tukar sidebar kesebelah kiri.

NuSaNa NoSa 91 said...

apekah?? oh~~ tidak~~ tulun!! tulun!! T_______T
dah gilo jap~ ha3~ btw, blog keen tu lmbt loading ea?? ^_^

taqie said...

ala..zaer..cmne ni..tlg taqi cr template bese yg simple n sesuai utk bckground taqie.. cz taqie nye sidebar blh kri..wa :(

Affan Ruslan said...

Salam bro.
Blog aku amacam?
Ble nak pindah WP? Kata nak pindah WP.

*balas kt shoutmix pun ok

suzie rahman said...

wah 9 error & 6 warning! cemuih!!!
thks zaer!hik3..sek kito jge pecoh! waaa,,sek ko pong?

ASSOYFINGER67 said...

salam zaer mana ada..dia tulis
This webpage is not available.

The webpage at http://www6.shoutmix.com/?xangonila might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.

More information on this error
http://assoyfinger67.blogspot.com

ASSOYFINGER67 said...

salam zaer mana ada..dia tulis
This webpage is not available.

The webpage at http://www6.shoutmix.com/?xangonila might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.

More information on this error
http://assoyfinger67.blogspot.com

Apis said...

haha! ko maksudkan blog aku ke ni? trimas2... blog saya memang cun. haha :D

darkbatman.com said...

tq for sharing.. btol ape awk ckp 2.. erm.. xtau la blog aie cmne..jp lg nk check error..

N@di@ said...

chat box xnk trima dah msg penuh huhuhuhu commnt jadi sasarn la hahahaha

tiefazatie said...

fames sungguh kamu nie..haha..full sdh bh tue bro..hihi

PutraRocker said...

byknyo error bah,,hahaha

miya said...

kalau da check n ada byk error, mcmana nak betulkan?

lavender harum wangi said...

nk share info ni kt blog saya blh x? :D

pN.rOs said...

waaaaa zaerrr
banyaknya error blog ku itu...
apa mau buat?
n ada ke link2 untuk template mesra seo? kalu ader rekemen bleh eheh
nak tukar yg basic... just nnti nak edit simple2 jer....
kalu ader send kat SB i ye
tq sooooooo much tutor

su said...

tqvm! ilmu yg sgt berguna!

absolutely emy said...

terima kasih kerana berkongsi ilmu.. :)

Pengumpulblog said...

Ilmu yang menarik. Dan blog yang menarik.Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu dengan kita semua.

Cik Rimau said...

Salam.. Tengah cari info nak dapatkan template yg xmmberatkan blog.. termasuk ke blog awk.. suke tgok blog awk..cantik.. trgin nak ada template yg simple tp cntik n kemas mcm blog ni.. cume xtau je mcm ne nak dptkan.. haisshhh

Blogger Girl said...

kalau ada, mcm ne nk kurangkan.. br lagilah, masih tk phm... check td ada byk

 
zaerr.com