25 Siapa Evan Williams ?

Salam semua.hehe.Siapa Evan williams ni? Adik Robbie Williams? ~I just wanna feel~ Auuuwwwwww!! hehe.*terlebih suda*.Pasti korang semua dah famliar dengan nama perintis berbakat besar ni kan? Cube korang lihat,dunia berblog pada masa kini memang tiada batasan,sesiapa saje boleh menggunakan platform blogger untuk memilik sebuah blog dengan beralamatkan blogspot.com.Tapi siapa pengasasnya? Tom Anderson? Mark Zuckerberg? Steve Mozniak? oh no!..hehe..korang semua nak tahu? Beliau adalah Evan Williams a.k.a peneraju utama dalam pembentukan dunia blogspot.com.Syabaz betey!.hehe.



''Blog sendiri mempuyai fugsi yang sangat beragam,mulai dari sebuah catatan harian,penyebaran informasi,program-program media dan perusahan.Korang tulis la apa-apa yang korang mahukan.'' Evan Williams~


Pada 23 Ogos 1999,blogspot.com mula dilancarkan di laman internet seluruh dunia dan Evan Williams merupakan peneraju utama dalam mewujudkan laman tersebut.Blogspot.com ni pada asalnya diletakkan dibawah naugan perusahaan Pyra Labs dan atas perikatan perjanjian diantara Google.com,pihak Google telah membeli saham Pyra Labs dengan ratusan miliar,jesteru itu telah menjadikan Blogspot.com ini menjadi hak milik Google.com.


Pada tahun 2003,blogspot.com ni telah menerima 3 juta blogger yang mendaftar dibawah naugannya.Selain dari menjadi penaung utama dalam dunia blogspot ni,beliau juga aktif dalam pembikinan laman twitter bersama Jack Dorsey [ Pengasas Twitter ],dan dalam pada masa yang sama beliau jugak diiktiraf sebagai CEO dalam laman tersebut.Wahh!! Twitter pun ekau nk kitai.hehe.Congrats Evan Williams.hehe.

25 comments:

CgMas said...

Berapa umur dia ni ya? Rasa2 belum sampai 40.. motivasi bg org muda spt zaer...

najihah sahami said...

waa..btol ke ni zaer..so, ni la big boss kite ek..hehee..nsem2...ops!

Ezao' Edogawa said...

wah! baru tahu ni! thanks zaer!
muda lagi kan? agak2 nya aku boleh ke jd peneraju mcm ni gak?

http;// .....ezao.com ?
hahaha!

gdoupt_monster71 said...

TQ bro bagi info ni...

Hezesuze said...

kayalah dia skrg kan...huhu

shark said...

saper lagi hebat?
zuckeberg atau even.
hehe

Zaer!! said...

CGmas : Huhuhu.umur?nape yea?nk tackle ke cgmas??hehe..ntah la..dalam lingkuan 30an lagi kot.hehe..;-)

Zaer!! said...

Mish : Aah mish..zaer pon baru tahu..hehe..Otai kite la ni..huhu..;-)

Zaer!! said...

Ezao : Yuhuuu..boleh punyer bro,tapi bro nk jadi peneraju ape erk? da ade plan ke??hehe..;-)..Teruskan usaha k..

Zaer!! said...

Jeman : Welcome bro..sekadar berkongsi..;-)

Zaer!! said...

Kak Heze : Hehehe..da tentu2 kaya kak,skng ni ade projek ngn twitter pulak..CEo lagi taw..kaya2!!.;-)

Zaer!! said...

Shark : Hahaha..zukerbeg lagi top kot,yela,sape tak kenal bile sebut pesbuk kan??haha..;-)

gnesop.com said...

mmg jutawan la dorang...
sop dulu berminat juga nak jd webmaster yg berjaya.. tp selalu gagal..akhirnya jadi blogger :)

misyamissyou said...

ooh dia ni ke? hensem..bole jd pakwe i la..haha!

Zaer!! said...

Sop : Yeke sop? nape xnak teruskan? kompem sop kaya lepas ni..hehe..;-)jadi blogger pon boleh jadi kaya sop!!;-)

Zaer!! said...

Miss : Zaer memang rapat ngn mamat ni.mase buat promosi blogspot ari2 zaer dijemput,tapi eden malas nk pergi..hahaha..;-)

Azmi said...

waduh2...otak power...

Zaer!! said...

Azmi : Waduuuhhh!! kasi rompak sama dia!! hahaha..;-)

tqa.awesome said...

wahhhh mereka2 ni biasenye muda2 kan ? sangat berpandangan jaoooooh.

bagos2, kalo x, xdelah blog tqa skrg. keh3

Zaer!! said...

Tqa : 2 la pasal! kalau xde blog ni susah lak nk jana duit..hehe.;-)

HANI said...

sangat berbakat..kita lak tumpang blogspot huhu

Zaer!! said...

Hani : Beliau sungguh genius!! sampai jadi CEO untuk Twitter 2..hehe..;-)

krole said...

wuahhh nice en3...mmg best...

Zaer!! said...

Krole : Tenkiu krole!

echah mashuri said...

juta..jutaaaaa......

 
zaerr.com