45 Patut ke kita memilih blog/blogger ketika berblog?

Salam semua.hehe.Patut ke kite memilih blog/blogger ketika berblog? Ape sebenarnya matlamat utama ketika berblog? adakah untuk mencari duit semata-mata? adakah untuk megumpul kenalan seramai mana yang mungkin? Hurm.Aku mengaku,kekadang tu bila nk singgah mana-mana blog, aku pastikan bahawa aku kenal ke tidak blog tu,kalau kenal aku singgah,kalau tak,berjanggut la nk singgah.hehe.Tapi tu semua cerita dulu,sebelum aku kenal dunia blog ni.Sebenarnya andaian tu salah sama sekali,mana korang nak tahu blog tu macam mana? jangan sesekali buat andaian tanpa usul periksa.Kat sini aku nk tunjuk kat korang andaian yang sering bermain dalam benak pemikiran aku.hehe.

Situasi 1 : ''Blogger ni tak sporting la,malas la nak singgah..''

Situasi 2 : ''Blogger ni otai sangat la,kang tak pasal-pasal tak dilayan.Maklumla,blogger mentah macam aku ni,berzaman la die nk singgah..''

Situasi 3 : ''Blog ni tak menarik pandangan langsung.Entah ape widget die gune pon aku tak tahu..''

Korang pernah terpikir tak tentang situasi kat atas ni? *memandai je ekau zaer*.hehe.Bagi blogger baru nak tanam benih macam aku ni,sering terpikir perkara ni ketika berblog.Kalau nak dipikirkan balik,ape faedahnya kalau kita asyik dok memilih blog atau blogger ketika berblog? Tup-tup tersalah pilih merana.hehe.Tumpu pada matlamat,cari kenalan dan kongsi ilmu dengan mereka.Memang pada mula susah nak ambil hati blogger kat lua sana tu,tapi usaha sejauh mana yang mungkin.Yakinkan mereka yang korang boleh berjaya dalam bidang berblog ni*aku bermadah puisi*.hehe.


Buat masa ni,aku layan semua kenalan aku dalam blog,tak kire datang dari mana? lawa ke tak blog tu? Newbie? Yang penting capai matlamat dalam berblog.hehe.Sebenarnya aku ni tak de la pandai sangat nak bagi memotivasikan orang,tetapi nak sampaikan hajat pertanyaan dari salah seorang blogger yang bertanya pada aku.Jangan cepat mengalah bile tengok trafik kat nuffnang tu,tak sampai 100 korang da putus ase.Takde pengahalang dalam berblog ni.Cume usaha yang dapat membantu dalam berblog ni.Aku harap bagi blogger newbie yang sama naik dengan aku,tak payah la nak memilih blog/blogger ketika berblog.Korang sapu je semua yang ada.Tak salah kalau korang nk kenal dengan mereka.haha.Terima kasih kerana membaca.zas~

Psst~ Aku pantang orang masok blog aku.Sebab.....aku akan balas balik jejak kat blog tu...hehe..Pada yang tak sempat,mintak maaf bebanyak ok.Manusia macam aku ni,sentiase leka.hehe

45 comments:

iza said...

Salam...

Thanks singgah blog aku. Aku dulu pun suka pilih blog jgk masa bari bertapak tp skrg ni aku akan balas setiap jejak yg ditinggalkan. Ada jgk masa2 yg x balas jejak, cthnya blog tu ada virus/malware...

Cik Jari said...

cik jari skodeng je sume blog.cuma kdg2 ta tinggal jejak kalau mmg da kenal dgn pmilik belog tuh..contohnya ex-rumate,ex-schoolmates..bla..bla..bla..

Izan Ishak said...

betul3...layan je semua belog tak kira baru ke lama. yg penting kalau belog tu best mesti nak explore lebih lagi~

FloEllen said...

hehehe...p jer sapu suma kan dik...

Ahmad Hidayat said...

Saye blogger baru nk blaja..thanx info ni..pasni aku terjah je sume blog..hihi

Zaer!! said...

iza : Hehehe..bagus 2 iza.kalau boleh nk balas jejak semua blog yang ade kat malaysia ni.hehe..;)

Zaer!! said...

Cik Jari : Aah la kan cj.kalai blogger 2 dekat buat ape nk balas kan??hehehe..thanks bagi pandagan.hehe.tapi kalau afik masok blog zaer,zaer balas balik jejak die.hehe.;-)

Zaer!! said...

Kak izan : Sokong 100% kak izan.nk jage hati blogger kite jugak kan.bersusah payah singgah blog kite,patut dibalas dengan trafik..hehe.;-)

Zaer!! said...

Kak Ellen : Hahaha..sapu bersih erk kak??nk jugak!!!.;-)

Zaer!! said...

Ahmad hidayat : Bagus kalau cam2 dayat.agak2 lepas ni,jangan memalu singgah sini yea..haha.;-)

touya said...

"Memang pada mula susah nak ambil hati blogger kat lua sana tu"

tapi ko telah berjaya mengambil hati ku ... lalala. Muahahahahaha !

Zaer!! said...

Touya : Hahahaha pengakuan tertutup bro..ades!! tenkiu2!! aku dapat tawan hati bro yang selama ni kusangka batu rupanya lembut serupa kain ditenun 100 kali..hehe

p[A]n[A]d[O]L said...

kt terjah jer suma umah...
kt skodeng jer suma ank dara tue..
kt layan jer suma bro2 tue..
heehehhe

Melati Qistyna's Mummy said...

akak pown men belasah jer singgah dek :P

echah mashuri said...

ahha...masuk aje blog mane2..tp ade gak yg xmasuk bila kte menjejak,mengomen,xdlayan aje..xsonoknye...heee

SweetSyaza said...

ite kekadang memilih gak blog/blogger..mane blog yg sweet2 jek singgah..
(so,maknenye blog zaer ni sweetlah,haha)
tadela..ite singgah berdasarkan nama kt chatbox n post2 baru kt dashboard jek :)

.s.o.f.i.a. said...

aku bantai jer semua yang TERjejak, TERsinggah dan TERterjah.....

Cik Bucken said...

kot sempat singgah..huhuhu..gituler cikbucken

chentamiera said...

saya suka terjah sume blog ;)

AiDa AzRyN said...

aida men terjah j sume blog.. xde plak.. pilih2... janji rock!! erk.. tetibe.. :P

tqa.awesome said...

like2 this post!!
tuan blog ni mmg peramah la. *tabik spring*

yg penting happy berblogging

najihah sahami said...

sapu semua!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dLa said...

saye antare blogger terpilih la ek disinggah ! haha

Sumandak Kinabalu said...

Kalau menarik, singgah, komen and terus follow ;)

misyamissyou said...

sedih plak bile bace ni en zaer oi..sbb entah2 blog sy dianaktirikan oleh entah sape2..hahaa! tp bantai sapu je..semua blog/entry diterjah..cuma tinggal komen/jejak atau tak je..rajin ke baik??hehee

omurice said...

post yang bagus...ak dlu mane pandai pun nak cari2 org ni...tapi atas minat membaca...ak terjah sume blog...baca post dorg...ak pun sapu jer...yang penting tanam sifat membaca..."kempen minat membaca"..xperlu dalam tren dah skrang buka buku...hp pun leh jd bahan baca gak....

belalang hijau said...

belalang pun redah je semua blog...
tp adela 1,2 blog yang belalang mls dah nak singgah...bukan mrh pe2 tp rase mcm belalang nih mybe x kene ngan jiwa blogger tue kot.

skali dua kali dia buat x nmpk ok la.belalang paham belalang nih sape.blogger kecil je.tp bila dlm forum pun tegur dia,dia buat xnmpk je kita terus rase mls la nak terjah2 dia...

blog dia pun bukan nyer ade pe2 info berguna pun...

**sori ter emo lak kat sini...tp bg belalang 99% blogger yg belalang kenal semua sporting abis...termasuk la zaer...heh...

The Sharkox said...

Nak memilih ikut keadaan gak...kalu blog tu kaler terang sakit mate, widget bersepah2 sana sini, beratkan loading aku ajer, lepas tu copy paster dari berita, lepas tu yang blog hnya semata2 untuk iklan saja, means, iklan lagi bnyak dari entri, memang aku tak datang dah la..pasal, aku baca blog orang, even tak kenal, bila aku tengok content dia ori, + menarik, memang aku singgah selalu.. tu pandangan aku la bro...
jangan lupa singgah kat The Sharkox: Road To Bali 2010 ye bro

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

zaerrrrrrrrrrr mmg pemarahhhhh

upsssss peramah miahahaha

Azmi said...

betul2...aku dulu macam tu jugak..tpi sekarang ni..bantai je...

yebbit + . + said...

dulu2 ye laa. penah gak la. skgg xdah. syokk kwn ngan sume orgg. hee

Zaer!! said...

Panadol : Hahaha..semu kita terjah bro!! xkisah la dari mana datang!!hehe..;-)

Zaer!! said...

Kak Qist : Hahahahaa..akak pon sama ka??yahooo!! zaer ade geng da ni..tenkiu kak!!

Zaer!! said...

Ecah : Laaa..ade ke cam2 echah! zaer main masok je..usha entry pas2 tinggal jejak..hehe..;-)

cacing said...

patut diletakkan pertanyaan... nape lelaki mesti bnyk blogger perempuan dari kaumnya sendiri.... adakah en3 lelaki tidak menarik? hehehehehe..... =) saja nak bikin panas...

Gee said...

elow zaer..best kan klu ada org visit blog kita..pastu kita pun kna rajin visit drg juga...tapi sya kdg2 susah sngat nak cari masa bw esp klu kerja skolah brtimbun..rsa brsalah sngat klu tak dpt balas bw..hee

padin said...

Bro.. aku malas nak BW.. aku memang memilih blog/blogger ekekee
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
hehe malas nak BW kalau tenet macam lembu wakakaa.. lagi satu aku suka baca apa yang diorang tulis2 tu

dok leka baca tu, tu yg sehari bape blog je yg sempat terjah hahaha

Nur Hayaty said...

haah...zaer memang suka singgah blog yaty waktu dulu...sekarang....terima je lah keadaan itu...hukhuk =P

Hezesuze said...

seyesly...mula2 buat blog tu sbb ramai yg ada blog..so weols follow gak huhu

tapi lama kelamaan2 cam besh lak dpt kumpul kenkawan bloggers...pada masa yang sama dpt syare2 kehidupan memasing thru blog..

now jeles lak kt bloggers lain yg berblog jek dpt income...huhu camno tu??

Dark Half said...

aku terjah balik sume bloggers yg singgah blog aku.tp blog yg btol2 menarik minat aku akan save kat blogroll.hari2 mesti lawat:)

ASSOYFINGER67 said...

aku redah jer kalau masa mengizinkan dan kesihatan mengizinkan dan mata mengizinkan huhu

jalanjatuh said...

aku pon redah je sesapenyer blog.. tp kalu loading page cam haram.. aku cabut... hehhehe

jannah said...

i lov bw..tapi kalau follow balik lagi best..leh terus keep in touch!

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik

Anonymous said...

Przeczytaj caly blog jest bardzo dobry

 
zaerr.com