34 Kenapa aku Tak blogwalking?

Assalamualaikum..

Harini genap 4 hari aku tinggal blog aku yang baru sedar dari serangan jantung.hehe.Maaf bagi korang yang yang terjah blog aku baru-baru ni.Sebenarnya,dalam masa 2 3 hari lepas,mood berblog ni makin suram hari demi hari.Bile tengok blog,rasa nak tidur,tak tahu nak buat ape.Nak balas jejak,shoutmix dah kong!.Fuh! Aku tension seketika.Tapi ape masalah sebenarnya?

Kat sini aku nak cerita sikit masalah yang melanda diri aku sebelum ni.hehe.Harap-harap terjawab persoalan ''kenapa aku tak berblogwalking 2 3 hari ni''.hehe.;-)

Sebab? 
Shoutmix kene banned dengan blogger lain.Aku tak boleh balas jejak kat mana-mana blog menggunakan URL lama aku= http//xangonila.blogspot.com *URL yang kene banned suda*.hehe.Bile nak balas jejak,die akan kluar satu pesanan ringkas dalam shoutmix tu yang mengatakan aku tak boleh drop message kat shoutmix ni atas alasan spamming dan banned.Kalau korang nak tahu lebih lanjut,korang tengok print screen ni.



Apa aku buat?
Ada dua care untuk selesai masalah shoutmix banned ni dan kat sini aku nak kongsi sikit cara untuk selesai masalah banned Shoutmix.

1.Tukar URL lama kepada URL baru.
2.Korang buat Shortner URL lain untuk URL lama korang.

Tukar URL lama ke URL baru?
Tak kan sampai kene tukar URL baru? Ape perasaan korang bile tetibe korang terpaksa tukar URL lama korang kepada URL baru,semata-mata untuk selesaikan masalah banned shoutmix ni? Bantai sampai mati pon aku tak nak tuka.hehe.Tapi kaedah terbaik untuk selesaikan masalah ni,korang tuka la URL baru,tak kisah la berdotcom atau berbinkan blogspot,janji URL tu,lain dari URL lama korang.Sebabnye..korang da tengok gambar atas tu kan? Apa yang sebenarnya yang dibanned? Kalau korang nampak,URL tu sebenarnya yang membuatkan korang tak boleh balas jejak.Cube korang ambil mana-mana URL lain,gantikan dengan URL korang tu,mesti jadi.so,kalau korag tak nak peningkan kepala memikirkan masalah ni,tuka suda URL baru,senang cerita.hehe.

Buat Shotener URL lain untuk URL lama korang?
Macam mana bende ni berfungsi? Dalam cara pertama kat atas ni aku da bagitahu secare details apa sebenarya yang dibanned.Punca utama masalah ni,adalah URL korang telah dibanned.Lansung korang tak boleh balas jejak menggunakan URL lama korang tu kan? Tapi kat sini ada cara mudah untuk memperbetulkan masalah ni.URL shortner? Ia merupakan satu klon URL yang telah dimanipulasikan oleh satu  Link yang real kepada Link klon.Contohnya,bile korang dapat tahu yang URL korang kene banned,secara automatik URL korang tu memang tak boleh guna dalam mana-mana shoutmix sekali pon,dan melainkan URL korang tu diklon kan jadi URL baru.Korang paham tak? takpe2,kat sini aku nak detailkan care penggunaan shotener URL ni.

Punca Utama = URL aku kene banned 

URL lama = http://xangonila.blogspot.com

URL yang baru di Shortener kan = http//reurl.me/bv

Korang nampak tak,URL lama korang  telah dimanipulasikan dengan URL baru tu,dan korang boleh teruskan sesi berblogwalking seperti biase.Maksudnye,shoutmix tak dapat detect URL lama korang bile pakai URL baru ni,tapi linknye sama je,cuma yang membezakan adalah URL tu.hehe.Sebenarnya,URL yang baru tu sama seperti  link URL lama aku,bile korang klik URL baru tu,automatik terus ke blog korang.Tapi macam mana korang nak shortener kan URL? ok2,bagi sesiapa yang betul-betul ada masalah ni,sila bagitahu aku secare detail kat email.hehe.Bukan ape,aku takot ade anasir banggang nanti,ambil kesempatan untuk banned plak URL shortener ni.Tapi ade kelemahan dalam penggunaan alternatif ni,contohnya,bile korang pakai URL shotener tu,ada kemungkinan blogger lain tak boleh masok kat blog korang secara menerus,maksudnye ada bende yang halang dari kemasukan ke blog korang,tapi yang tu aku tahu nak cakap camne.hehe.

Heheh.macam mana?da detail aku cerita dengan korang? kalau korang tak paham,tanye je la.Aku sekadar berkongsi ilmu.hehe.Terima kasih kerana membaca.zas!

Psst~ Mana hilang shoutmix aku erk?korang ade nampak x?hehe.;-)

34 comments:

suffer8zine said...

kalau kau perasan bro link blog aku ade lebih 5. banned punya pasal la ni. wakakap

nina syakina said...

hohoho... kesian2...ngeee

Zaer!! said...

Suffer : Hahaha..ade 5 link?adess! pahal la jahat sangat manusia ni..huhu.sabar bro..;-)

Zaer!! said...

nina : Huhuu..tol2 sian la..hehe..xpe2..sabar suda..;-)

budak_nakal said...

haha..kesian ko kena ban :P

Cik Jari said...

weee....kembali dengan nama sendiri..ilang sudah xangonila (susah nak sebut)


tahniah bro...walaupon terpaksa melalui kesulitan,tp anda mmpu menghadapinya..

Zaer!! said...

Budak nakal : Hahaha..sian je?adess..sian sangat2.;-)

Zaer!! said...

CIk Jari : Cj! Miss u derr..hehe..thanks2.walaupape pon terjadi,masih tetap ade jalan penyelesaian.jangan la bila da kene terus down kan..hehe..;-)

Yanie J said...

uncle zaer cngrt pinda uma bru hikhik
****zaer.com

Zaer!! said...

Yanie : haha..thanks sebab kamu alert..;-)

siti nur kaxzmilah said...

patut la~ tiap kali nk masuk enchek zaer punye belog msti mcm tuh~ pelik gak.. dah tuh dpt masuk cri SB xde~ ishk3~

krole said...

wuahhh indu kat zaer~tahniah krna berjaya menyelesaikn musibah aritu~dan tahniah jgk da gne dot com yeahhhhh~!!!

Zaer!! said...

Kax : Hehe..catu la gayanya cik kax.xleh nk buat pe dah pasal blog ni.hehe..;-)Thanks yea!

Zaer!! said...

Krole : Yeahh!! windu kat bro jegak woo..huhu.Thankss yea bagi semangat zaer dala dunia blog ni.yeah!!

Yuyu said...

uitt bro pinky...keh3...meh sni nk tggl jejak jap blh x?? x blh pn nk tggl jgk..wakaka

ok i blik dlu erk..bubye..:P

Zaer!! said...

Yuyu sayamss! haha..u masok sini?mana u?meh nak uli u..hehe..bye2!hehe

Yuyu said...

cett...u nk uli i sayams??? u dh kaya semenjak dua menjak nih trus u nk uli i erk..snggup u buat i mcm ni...huwaaaa...larikkkss

Yuyu said...

cett...u nk uli i sayams??? u dh kaya semenjak dua menjak nih trus u nk uli i erk..snggup u buat i mcm ni...huwaaaa...larikkkss

::::.cik itam..:::: said...

hai zaer.. waaaa da dot com.. tahniah..
dah selesai pn masalah..
hehehe
dri pgi td lagi melilau cri zaer.. ni bru jumpe..
;)

pch said...

kesian..



50 KOLEKSI BLOG TERKINI


TEKNIK MUDAH LAJUKAN WINDOWS ANDA
KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU

taqie said...

dlu taqie pnh kene banned jugak..tp ezanykun tlg watkan..terus ok..hehe..
btw,keep up blogging..jgn lemah smgt lg ek ;)

Razman said...

Kesian zaer kena ban url blog nyer..siapa la yang tak puas hati ngan bro yer..apapun tahniah dah ada domain sendiri..

RazmanForever [dot] Com

dunspeak♥ said...

camne leh kena banned yea?

Gee said...

errk..oh klu camtu kuar msg kena banned ka..ada 1 blog yg sya x blh post cment d sb dia..apa lah yg sya dah buat smpai kena ban url ni...sedeyy aar

kaizen shinobi said...

haaa...

ade bende aq nak perbetulkan sikit~ hohoho

kalau tukar URL, maka banyak benda akan effect.

1. rank alexa
2. pagerank (indexed by google)
3. nuffnang, kalau lupe hapdate memang berkurun tak kuar iklan.

so, aq prefer dotcom~ sebab ape? sebab lebih better kalau nak tukar.

kalau kena banned dek shoutmix lak, aq memang prefer pakai URL shortener kalau belum sedia nak tukar ke dotcom~ hoho

apik pehe said...

xper zaer..aku akn sentiasa lawat blog ko..kalo aku x bz la..hehe

pch said...

apa tujuan sebenar BW????

suzie rahman said...

chayok zaer.

tiefazatie said...

xpe2..sabar je..hasilnye kan dah bin dotcom..hihi..lala

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam...klu semua dah ok..jemput2 zaer ke blog lydia lg ye...(blogger baru yang nak bertatih)

SiBulan said...

patut la..
tercari2 awop...=p

BUNGA said...

aduih... x berapa paham..
maklumlah.. saya budak baru bljr.hehe

tp tak apelah, abaikan ketidakfahaman saya itu.. Dan tahniah diucapkan kerana berjaya menyelesaikan masalah itu :)

omurice said...

takut nyer...jadi camtu....tapi tabik la kat ko zaer leh settele ngan baik sekali...

rossoneri said...

huhu penah kena sekali..pastu buat url baru..lepas bbrp bulan lepas tuh, baru ley guna url lama..

 
zaerr.com