41 Sudah-sudah la.........

Salam semua.hehe.Aku baru wujud ke ni? Dah lama tak sental keyboard untuk naip entry.Bangun tido terus g sentap coding html.Ape sebenarnya motif aku untuk tuka layout ? Jawapannye cukup agresif, AKU BOSAN MAIN DENGAN CODING HTML BLOGSPOT! hehe.Segala bagai plugins yang aku nk pakai,mula nak boikot tanda ERROR! Argh! Tension!! Semua dah di tetapkan dalam sesuatu penggunaan coding html.Tapi kenapa blogger lain pakai elok2 je?xpernah nak complain ape-ape pasal layout yang ade dalam kilang blogspot ni.huhu.Sebenarnya,setiap manusia mempunyai citarasa tersendiri,dan xsalah kalau aku nak ubah blog ni,mengikut citarasa yang aku nak,kan?kan?hehe.So bermula la,mengembaraan aku untuk terjah html layout baru.~lalala~

Sebenarnya aku tak pandai nak bermain dengan coding html,setakat basic untuk tukar fonts,tuka background,tambah icon tu boleh nak buat,tapi kalau nak adjust saiz padding atau margin 2,langsung aku buta.Salah masok saiz,semua larik.hehe.Memang betul,kalau pakai template luar dari blogspot ni,macam-macam korang boleh ubah,nak letak header kat footer pon boleh,just tuka nilai je dalam penggunaan margin dan padding.hehe.Tak de masalah kalau guna template luar dari blogspot,sebabnya,tutorial yang ade buat mase ni,semuanye berkaitan dengan template luar.Pendek kate,template luar ni jugak dikenali sebagai template lama blogspot iaitu scriptnya boleh diubah-ubah.

Tapi aku still tak puas hati bile pakai template luar dari blogspot ni,sebabnya,banyak margin dan padding yang kene ubah untuk dapatkan bacaan yang tepat atas kedudukan satu widget.Contoh penggunaan header,bile selesai masokkan coding,tup-tup header tu berada di bahagian tengah post,so kat sini la penggunaan margin dan padding digunapakai.Aku adjust margin dan padding tu untuk dapatkan kedudukan tepat.Tapi tak kan la aku nak tuka semua nilai tu,disebabkan satu header? Fuh! Tak masok akal.hehe.Mungkin aku tersilap pilih template kot.hehe.Layan je la..

Aku buat selagi terdaya,tapi kalau da xlarat,memang aku surrender awal untuk teruskan permainan coding html ni.Sudah-sudah la zaer oiii.Guna je mana yang ada,semuanya sama! *kata orang tua-tua*.hehehe.Terima kasih kerana membaca.zas~

41 comments:

SiBulan said...

"sudah-sudah la"
lastly,berjaya gak sudahkan sume nie..huhuhu
well done!

M a W a D D a H said...

guna la mane yg senang zaer oiii..

hihi

Cik Jari said...

hehe..now i know u,
selagi tak boleh,selagi tuh tak puas ati,selagi tuh nak mencuba kan?

haha...sudah2 la tuh..yg nih pon dh okay banyak dh nih :)

g0m0k9enDek said...

boleh buat saket pinggang menukar2 nihhhhh.. huhuhuhu... gomokpendek pon nak tukau tapi.... huaaaaa.. asyik error jer!

Gayahspears said...

huhu.. cian ko kan..
xpelah da maju setapak.. aku suke sgt... percubaan yg baik..
nty ko mantapkan blog nih lg k..
mmg da okay bg aku...
suda2..huhu

suffer8zine said...

dah2 la bro, ni pon lawa ni, x pe, koding slow2 jgn tekanan, kalau koding terlampau bnyk nnt jadi kapal karam mcm blog aku, hehe :P tapi blog kau ni smart dah!

Terkini : Maut berebut remote TV

najihah sahami said...

hohoh..ini suda cukup menawan ni..kena lak kaler cam agak2 pepel..auw...i like!!haha..

psst...i berkenan kat SM pepel u lol..

Liyana said...

sudah-sudah la...

haha.. oke ape..
sy bila da sampai malas sangat nak tengok koding, cekau je yang sedia ada..

yahaya said...

ada banyak perubahan.kat blog zaer sekarang.Buat sambil belajar.kat sidebar tu..mm cantik dulu kosong saja..macam ada badan tak da tangan.Lepas ni letak kaki dan kepala pula ya....

Shiela Latif said...

zaer mana header dulu?...header dulu kan best...suker sis tengok..lain dari yang lain =))

budak_nakal said...

x pyh tuka wei..jeles ni dgn blog ko..wakaka

tiefazatie said...

lalink..u nie fames la..balik2 la ifa yg kena nie..full sdh tue smix!haha

Robot | Sakti said...

berapa kali tukar pesen rumah daaa

hehehe

:D

kaizen shinobi said...

ngehahahaha

aq lak pakai template ala2 WP, name template asal pun My WP.

Pastuh aq main2 r ngan dia... pening gak r, sebab widget2 dia kat coding (bukan kat layout)

so, kalau remove je muncul blik, tekanan jiwa gak aq, pastuh aq edit punya edit, jadi la jugak~ hahaha


\err... aq dah tukar baru lagi!!! hahaha

AJ said...

favourite aj men koding heee.. tp skang da xde mse...suka sb mencabar dan menguji minda..hehe

suzie rahman said...

hihi..klu suzie kn......hancus! hihi

tiefazatie said...

lalink!sori bru ja on9 nie..pastu reply bw kwn2 yg dtg luk..hihihi..
lalink..merajuk la..ifa je kne nie..huhu..full lg smix..tue la..fames lg..huhu

xkane said...

nampak menarik dah belog ko ni zaer...

ASSOYFINGER67 said...

bagus kao mengasah mental kao ....cuba sampai masak(pandai)...apapun aku nie retro...cuba kekalkan sesuatu sampai bertahun2 sebagai identiti kekal...huhu

dak eina said...

pandainya edit blog...cantek...tlg edit tuk eina bole x zaer?? bole la plisss~~~

Tomato Gurl's Life said...

cantik la kemas..cam mana nak wat camni zaer??

Cik. Bena said...

ohoooooooo. kawe jugop sempoi. amik yang simple abes! ok gop hok ni demo pakai. cool ckit tgk. xdop doh la header hok gerok2 deh. hehehehehe

kakrose@kakyon said...

yang ni pun ok la zaer..

Affan Ruslan said...

asal nampak "lame" je template ni. hehe.
template lama lagi smart aku rasa.
header takde ke?

f_aRa_aINa989 said...

yg ni lawa pe..=)

Nasir Bravo said...

dhsyat bro nie!!!!
Fakta bukannya Auta

Miza Yusof said...

miza suka main coding ni tapi sayangnya tak bape pndai. masih explore lagi. hehe

Dark Half said...

memang bleh saiko kalau nak alter sesatu template

atie aizam said...

zaer.. camner wat tajuk sidebar tu macam tu.. ajar sikit :)

atie aizam said...

buat kotak sidebar tu.. untuk tittle tu.. yg kaler purple tu hikhik.. comey..

atie aizam said...

zaer cuba tengok kat entry akak bawah pada yg sticky mode tu.. akak buat n3 khas rujukan untuk masalah nak chat ngan zaer..

kyle said...

sudah-sudah la....cukup gempak dh blog zaer nie banding ngan blog aku yg guna template asal, hahaha....xpandai pape pon ttg coding...DNA coding aku tau ler, huhu... :P

CiK QiQi said...

hehehe...cm sme je nasib kite tp mlangnye qiqi langsung tak teror bab coding2 ni..huaa...ni pn duk renovate xabis2..huhuhu

Shino said...

waahh...hebat...zaer smkn maju skg...igtkn blog spe td...rupenye da penah lwt...tp template len da...sbb 2 igt blog org len..hehe...

one2paii said...

betul2 bai..gua pun dah letih nk update2 blog gua..bnyk dah gua setting,kang tukau template len nak adjust pulak..masuk2kan coding len..malas da gua

gnesop.com said...

tak apa bro.. sambil2 godeh, boleh belajar.. ilmu tuh

F.I.C.K.R.Y said...

Aku dengan bangganya mengisytiharkan yang aku amat jahil bab² coding nie...
Cukup menyampah dan sakit hati hakhakhakk...
Ape²hal nanti, aku refer sama lu jer brader...

Oryte?!

one2paii said...

xleh nak msg lu la bai..kua error nie:
Shoutbox limit of 60 posts per hour reached.

lagi 1,lu check setting date shoutmix lu..time da salah

beLalanG said...

kalo suruh bllg.. lglah failed..XD

nkara said...

shoutbox limit la pulek...

Gayahspears said...

adess :( asyik limit ja :(

 
zaerr.com