47 Blog ringan.

Salam semua.hehe.Dah lama tak sental keyboard untuk naip entry.Bukak mata terus g terjah blog,tapi bukan terjah entry,just tengok2 je.hehe.Malas yang teramat 2 3 4 hari lepas,tension disebabkan SB aku buat masalah.Tak tahu mana punca,bila di tanya sifu,memang betul template yang lepas tu ade problem.aku decide tuk tukar balik template baru.Yeahh!! Semalam,aku try usha blog template mesra SEO,niat memang nak ubah satu2 tapi malangnya banyak bende xboleh nak ubah disebabkan template tu terlalu klasik.huhu.Usaha mapir lagi dalam diriku,still lagi cari template yang mesra SEO dan fully customized,maksudnya satu-satu coding yang ade dalam script tu,semua boleh diubah.Ternyata,usaha aku membuahkan hasil bila dapat template yang mesra seo dan fully customized.Ape lagi,bedal la.huhu.Minat aku memang suka nodai template2 klasik ni,sebab semua script boleh diubah.hehe

Ubah punya ubah,godek punya godek,ni la hasil nya.Dari template yang berbajukan pagoda putih sebelum ni,aku tukar menjadi rumah kelabu yang lebih exotic.hehe.Kali ni,widget yang diguna pakai,still macam dulu,just tambah icon untuk nampakkan perbezaan sesuatu widget.Perkara yang amat membimbangkan aku,iaitu berat blog selepas dihantam menjadi lempeng.Aku slow2 g timbang berat blog cacai ni,agak2 berat berkilo-kilo aku decide untuk reject.Tapi malam bertukar menjadi siang,berat blog aku hanya menampakkan nilai bawah dari 50kb? Wah! tergamam seketika,aku try refresh untuk dapatkan nilai yang betul,tapi ternyata menunjukkan nilai yang sama.huhu.nak lagi buktinya? jum tengok result ni.zas~



Haha.macam mana? Ringan? Cepat x nak load? huhu.Sebenarnya berat sesuatu blog ni bukan kata kunci utama untuk aku menukar template,tapi saje nak berubah angin untuk pakai template yang mesra SEO ni.Mana tahu template ni boleh bantu naikkan PR(Page Rank).hehe.Perkara biase,saiz yang terbaik untuk sesubuah blog adalah dibawah paras 100 kb.Agak2 kalau da berat,usaha la untuk ringankan blog korang.Banyak cara n tips untuk korang nak berbuat demikian,tapi yang penting korang kene pandai arrange sesuatu widget.Agak2 widget yang berat untuk load,korang letakkan bahagian bawah,sebabnya robot-robot google akan mengindex sesuatu bermula dari atas kebawah dan dari kiri ke kanan.So,susun la widget2 korang dengan sebaik mungkin.hehe.Terima kasih kerana membaca.zas~

47 comments:

suffer8zine said...

wahhh bro, ringan nya :P tahniah, nice

Terkini : Konsert Amal 1 Malaysia di UM

Zaer!! said...

Sufferzine : Hahaha..terlalu ringan bro! adess.;-)Thanks!

n4dh!3r4 said...

wahh.. zaer.. ringan dr blog nad neh.. mana aci ! huhu

Zaer!! said...

Nad : Hahaha..kamu jangan jeles erk! hehehehe

n4dh!3r4 said...

sangat jeles oke! wuuu~

izyansyazwani said...

nk link timbang blog plss plss :D

Hezesuze said...

jap jap weols timbang blog uols nie ek...
wow!! mmg ringan ler uols....kejap jek trus publish agagagaaga

Tomato Gurl's Life said...

betul..ringan giler blog ni..tahniah!

Suhami Ahmad said...

camno nak timbang blog? pakai dacing ko?

belalang hijau said...

perh buat mcm mana tue?
ringan cam kapas...tahniah2...
ade niat nak tukar template gak tp ade org
ckp klu BE tgh run jgn tukar template nanti
ilang abis BE...yeke?

dak eina said...

ringan giler...eina punya pon 17?kb ke atas...huhu

yahaya said...

mana tak ringan tgk gambar kat sidebar tu..org kecil kurus

darkbatman said...

bgs2.. blog ringan hati pun sennag nk masukk

krole said...

wuahhh ringan blog zaer...tahniah~

shark said...

waaaa.
makin best blog ko bro..
makin ringan makin ramai ler visitor pasni

Dayat said...

Aku dulu maintain 35-40 skang x check pun

kaizen shinobi said...

ngeh3... aq lak 61kb woah!

ozzy said...

memang ringan ..bagusla tu

me suya said...

waa ringannyer blog kamu.. hehehe suya baru anta report design hari ni.. dan baru habes satu test tghri ni.. adeyh mgu stdy bermula..wish me luck

Fantastic Ajane said...

wow... terbukti ringan blog ni zaerr...:)senang nk load..bgs2... heheh...

Cik Jari said...

berat saya berat!!ne diet la nih

echah mashuri said...

blog echah kne kurgkn brat bdn die.heee

tiefazatie said...

wah..tahniah2..hihi...zaer mmg rajin kan2...syg belog..hee

misyamissyou said...

hohoo..certain ayat dia dlm entry ni..klasik abis ah..huhu..blog santek dah..blog kite gak semak..

tiefazatie said...

hahaha..zaer wat lawak ke??hihi..baek la..nyte2 ye zaer..jmp lagi..hihi

*zaer..ifa kena lagi..full sdh smix..huhuhu

... said...

haha..bagus..ni ader aku menyinggah kat blog gadis2 yg aku rasa bru nk kenal widget ...segala mak nenek dia nk taruk..ader love2 terbang2 lah..glitter2 menari lah..pening aku tgk...

Cik. Bena said...

ok jek. laju jek kua blog zaer. tapi ape kate komen ni tuka jadi pop up. heeee~ lagi senang nok komen kan kan =)

pendapat bena laaa~ =)

Ahmad Shafiq Bin Othaman said...

ha'ah!! laju jerk blog nie loading,
pergh, best gila! laju. ringan macam kapas. hihihihihi

apis said...

terangkat ringan dia... zaer blog apis memang tahap berat. tapi alexa rank up tiap hari. naik plg kurang 100,000 tiap hari. 1 oktober rank 25 juta beza ngan sekarang da 1,18x,xxx. dengan theme sekarang pr 1. agak2 pelu ke apis tukar layout??? blog apis seo dah wat(siap robots.txt, sitemap,valid http coding). tapi berat sampai 1 mb main page la. kasi review blog aku bro. sesama kita majukan blog masing2..

apis said...

apis target nk potong ranking blog zaer dalam masa kurang dua bulan haha.. -dreaming-

gnesop.com said...

37kb jer? mmg ringan.. sop punya blog 200kb lebih.. huhuhu

tiefazatie said...

ye kot zaer..huhu...waaa..xpenah if akena cmtu..sentap..haha..xpe la..sbr2..hiii

*zaer..kena lg..huhu..full sdh smix..huhu

CheNk RahMan said...

Keren sob...
Salam kenal, From: Chenk Rahman

ashraf said...

camne nak cek mcm tu gak?? aku pn nk try

p/s latest entri krayonjingga:
Anda Nak Buat Plastik Sejeri?
Video Gila ****
Diet Rasulullah
Makan ***** Lembu

ASSOYFINGER67 said...

tindakan bijak..huhu

ASSOYFINGER67 said...

SB penuh broooooo!!

ard said...

lagi ringan lagi bagosss

cikPuanRAihah said...

weh besarkan header aq skali.ahhaha xley g shout ko.da limit.agahahaha

g0m0k9enDek said...

jeles ak nengok keringanan blog ko!

cikPuanRAihah said...

berat slps besarkan k?ekekeke geli2...wehh cbox ko msti penuh.aiyaaa

najihah sahami said...

uittt.....SB penoh..aa...nk bahan org kunun...

S..U..D..@..I..S said...

uhh ringan betul, sikit berat dr kapas jee..camna nak buat nih...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

info yg sgt berguna.. thanksss:) tp seriously i think my blog tu berat semacam je, loading pun lambat..:(

pN.rOs said...

sangat ringan tu.......
waaaaa nak camtu gak hehe

Tilam said...

ada link tak?nak test..

Tilam said...

boleh timbang kat sini.
http://senyumuntuksaya.blogspot.com/2010/02/jom-kita-timbang-blog-website-speed.html

sumpit said...

salam kenal.. nak test timbang berat jap.


| Jemputan untuk menyertai GA | Domain untuk dimenangi |

Ikhlas
- Qalish [Dot] Com -

 
zaerr.com